ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
120 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
55 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
15 λεπτά
ΚατηγορίαΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα10 Μερίδες
Για το κέικ
 500 γρ. Φαρίνα κόκκινη
 400 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 200 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 3 Αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
 60 γρ. Σοκολάτα τρούφα
 120 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά, φρέσκο
 1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
 1 Πορτοκάλι μεγάλο (ξύσμα και χυμός)
 1 κ.σ. Βούτυρο για τη φόρμα
Για το γλάσο σοκολάτας και το σερβίρισμα
 250 γρ. Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ
 120 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά, φρέσκο
 Διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια
1

Για το κέικ
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό, μέχρι να αφρατέψουν, για 3-4 λεπτά.
• Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας μαζί με το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό.
• Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ, προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά, για 2 λεπτά.
• Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το γάλα μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι μαζί με τη σοκολάτα τρούφας και τα ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε εναλλάξ και τμηματικά στον κάδο του μίξερ το μείγμα με το γάλα και το μείγμα με το αλεύρι, καθώς ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Σταματάμε, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ανακατεύουμε για λίγο με μια μαρίζ τα υλικά.
• Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση μιας στρογγυλής αποσπώμενης φόρμας για κέικ 28εκ., αλείφουμε με το βούτυρο τα τοιχώματα και μεταφέρουμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ.
• Απλώνουμε ομοιόμορφα με τη μαρίζ το μείγμα στη φόρμα, ώστε να έχει επίπεδη επιφάνεια και τοποθετούμε, αν θέλουμε, σε τυχαία θέση το φλουρί τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 45-50 λεπτά.
• Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 60 λεπτά.
• Τοποθετούμε στα τοιχώματα του ταψιού τη σχάρα του φούρνου, αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα και το μεταφέρουμε επάνω.

Για το γλάσο σοκολάτας
• Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αχνίσει.
• Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, κόβουμε σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα, την ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με τη λιωμένη κουβερτούρα στην επιφάνεια αλλά και τα πλαϊνά τοιχώματα του κέικ.
• Αφήνουμε το κέικ στην άκρη, ώστε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα, για τουλάχιστον 60 λεπτά.
• Σερβίρουμε με χριστουγεννιάτικα στολίδια και το κόβουμε σε κομμάτια.

Ingredients

Για το κέικ
 500 γρ. Φαρίνα κόκκινη
 400 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 200 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 3 Αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
 60 γρ. Σοκολάτα τρούφα
 120 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά, φρέσκο
 1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
 1 Πορτοκάλι μεγάλο (ξύσμα και χυμός)
 1 κ.σ. Βούτυρο για τη φόρμα
Για το γλάσο σοκολάτας και το σερβίρισμα
 250 γρ. Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ
 120 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά, φρέσκο
 Διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Directions

1

Για το κέικ
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό, μέχρι να αφρατέψουν, για 3-4 λεπτά.
• Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας μαζί με το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό.
• Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ, προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά, για 2 λεπτά.
• Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το γάλα μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι μαζί με τη σοκολάτα τρούφας και τα ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε εναλλάξ και τμηματικά στον κάδο του μίξερ το μείγμα με το γάλα και το μείγμα με το αλεύρι, καθώς ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Σταματάμε, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ανακατεύουμε για λίγο με μια μαρίζ τα υλικά.
• Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση μιας στρογγυλής αποσπώμενης φόρμας για κέικ 28εκ., αλείφουμε με το βούτυρο τα τοιχώματα και μεταφέρουμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ.
• Απλώνουμε ομοιόμορφα με τη μαρίζ το μείγμα στη φόρμα, ώστε να έχει επίπεδη επιφάνεια και τοποθετούμε, αν θέλουμε, σε τυχαία θέση το φλουρί τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 45-50 λεπτά.
• Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 60 λεπτά.
• Τοποθετούμε στα τοιχώματα του ταψιού τη σχάρα του φούρνου, αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα και το μεταφέρουμε επάνω.

Για το γλάσο σοκολάτας
• Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αχνίσει.
• Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, κόβουμε σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα, την ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με τη λιωμένη κουβερτούρα στην επιφάνεια αλλά και τα πλαϊνά τοιχώματα του κέικ.
• Αφήνουμε το κέικ στην άκρη, ώστε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα, για τουλάχιστον 60 λεπτά.
• Σερβίρουμε με χριστουγεννιάτικα στολίδια και το κόβουμε σε κομμάτια.

Βασιλόπιτα με σοκολάτα
Κάνε share τη συνταγή!