ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
30 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
10 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
30 λεπτά
Κατηγορία, ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα6 Μερίδες
Υλικά για το παντεσπάνι
 50 γρ. Κακάο
 30 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ
 5 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
 120 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
 40 γρ. Άχνη ζάχαρη
 50 γρ. Κουβερτούρα 54% ΓΙΩΤΗΣ
 2 κ.σ. Βούτυρο
Υλικά για την κρέμα
 1 Συσκευασία crème ΓΙΩΤΗΣ κρύο
 50 γρ. Άχνη ζάχαρη
Υλικά για το σερβίρισμα
 200 γρ. Γλυκό του κουταλιού βύσσινο
 75 γρ. Κουβερτούρα 54% ΓΙΩΤΗΣ
1

Για το παντεσπάνι
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C.
• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 6 λεπτά, να αφρατέψουν.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε το αλεύρι σε δύο δόσεις στο μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ώστε να μην χάσει το μείγμα τον αέρα και να ομογενοποιηθεί καλύτερα.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε την κουβερτούρα 54% κακάο κομμένη σε κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό, στα 800 Watt.
• Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα 54% κακάο και το εκχύλισμα βανίλιας στο μπολ με το μείγμα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ να ομογενοποιηθεί.
• Στο κάτω μέρος ενός χαμηλού ταψιού 25x35 εκ. αλείφουμε με λίγο βούτυρο που έχουμε λιώσει σε μπολ, στον φούρνο μικροκυμάτων και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί.
• Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και με μια μαρίζ ή μια σπάτουλα το στρώνουμε ομοιόμορφα.
• Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 8-10 λεπτά.
• Μόλις το παντεσπάνι είναι έτοιμο το βγάζουμε με ένα μικρό μαχαίρι, το ξεκολλάμε από τα πλαϊνά και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει.
• Απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα στον πάγκο εργασίας, με τη μεγάλη πλευρά της προς το μέρος μας και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
• Κάνουμε το ίδιο και στο παντεσπάνι.
• Γυρίζουμε προσεκτικά ανάποδα το ταψί επάνω και στο κέντρο της πετσέτας, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
• Ξεκολλάμε πολύ προσεκτικά τη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
• Κλείνουμε προς τα μέσα την άκρη τις πετσέτας που έχουμε μπροστά μας, τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό την πετσέτα μαζί με το παντεσπάνι και τα αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά, για να πάρουν το σχήμα.
Για την κρέμα
• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το κρύο Crème, ανακατεύουμε με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, καθώς προσθέτουμε τμηματικά την άχνη ζάχαρη, μέχρι να διογκωθεί και να αφρατέψει.

Για το σερβίρισμα
• Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι, το αφήνουμε επάνω στην πετσέτα και απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνειά του με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή μια μαρίζ τα 2/3 από την κρέμα που έχουμε στον κάδο του μίξερ.
• Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το γλυκό βύσσινο στην επιφάνεια της γέμισης.
• Το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, με τη βοήθεια της πετσέτας την οποία μετά αφαιρούμε, το τυλίγουμε με μεμβράνη περιτυλίγματος αρκετά σφιχτά και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει, ιδανικά για 40 λεπτά.
• Κόβουμε την κουβερτούρα στο ξύλο κοπής σε μικρά κομμάτια, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά, στα 850 Watt, να λιώσει.
• Ξεφορμάρουμε τον κορμό, κόβουμε τις άκρες, τον βάζουμε σε μια πιατέλα, τοποθετούμε την υπόλοιπη γέμιση που έχουμε κρατήσει επάνω στον κορμό, απλώνουμε τα υπόλοιπα βύσσινα με μια μαρίζ από πάνω και σε όλη την επιφάνεια.
• Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σε όλη την επιφάνεια του κορμού.
• Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Ingredients

Υλικά για το παντεσπάνι
 50 γρ. Κακάο
 30 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ
 5 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
 120 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
 40 γρ. Άχνη ζάχαρη
 50 γρ. Κουβερτούρα 54% ΓΙΩΤΗΣ
 2 κ.σ. Βούτυρο
Υλικά για την κρέμα
 1 Συσκευασία crème ΓΙΩΤΗΣ κρύο
 50 γρ. Άχνη ζάχαρη
Υλικά για το σερβίρισμα
 200 γρ. Γλυκό του κουταλιού βύσσινο
 75 γρ. Κουβερτούρα 54% ΓΙΩΤΗΣ

Directions

1

Για το παντεσπάνι
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C.
• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 6 λεπτά, να αφρατέψουν.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε το αλεύρι σε δύο δόσεις στο μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ώστε να μην χάσει το μείγμα τον αέρα και να ομογενοποιηθεί καλύτερα.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε την κουβερτούρα 54% κακάο κομμένη σε κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό, στα 800 Watt.
• Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα 54% κακάο και το εκχύλισμα βανίλιας στο μπολ με το μείγμα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ να ομογενοποιηθεί.
• Στο κάτω μέρος ενός χαμηλού ταψιού 25x35 εκ. αλείφουμε με λίγο βούτυρο που έχουμε λιώσει σε μπολ, στον φούρνο μικροκυμάτων και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί.
• Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και με μια μαρίζ ή μια σπάτουλα το στρώνουμε ομοιόμορφα.
• Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 8-10 λεπτά.
• Μόλις το παντεσπάνι είναι έτοιμο το βγάζουμε με ένα μικρό μαχαίρι, το ξεκολλάμε από τα πλαϊνά και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει.
• Απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα στον πάγκο εργασίας, με τη μεγάλη πλευρά της προς το μέρος μας και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
• Κάνουμε το ίδιο και στο παντεσπάνι.
• Γυρίζουμε προσεκτικά ανάποδα το ταψί επάνω και στο κέντρο της πετσέτας, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
• Ξεκολλάμε πολύ προσεκτικά τη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
• Κλείνουμε προς τα μέσα την άκρη τις πετσέτας που έχουμε μπροστά μας, τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό την πετσέτα μαζί με το παντεσπάνι και τα αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά, για να πάρουν το σχήμα.
Για την κρέμα
• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το κρύο Crème, ανακατεύουμε με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, καθώς προσθέτουμε τμηματικά την άχνη ζάχαρη, μέχρι να διογκωθεί και να αφρατέψει.

Για το σερβίρισμα
• Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι, το αφήνουμε επάνω στην πετσέτα και απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνειά του με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή μια μαρίζ τα 2/3 από την κρέμα που έχουμε στον κάδο του μίξερ.
• Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το γλυκό βύσσινο στην επιφάνεια της γέμισης.
• Το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, με τη βοήθεια της πετσέτας την οποία μετά αφαιρούμε, το τυλίγουμε με μεμβράνη περιτυλίγματος αρκετά σφιχτά και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει, ιδανικά για 40 λεπτά.
• Κόβουμε την κουβερτούρα στο ξύλο κοπής σε μικρά κομμάτια, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά, στα 850 Watt, να λιώσει.
• Ξεφορμάρουμε τον κορμό, κόβουμε τις άκρες, τον βάζουμε σε μια πιατέλα, τοποθετούμε την υπόλοιπη γέμιση που έχουμε κρατήσει επάνω στον κορμό, απλώνουμε τα υπόλοιπα βύσσινα με μια μαρίζ από πάνω και σε όλη την επιφάνεια.
• Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σε όλη την επιφάνεια του κορμού.
• Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Κορμός black forest
Κάνε share τη συνταγή!