ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
40 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
20 λεπτά
Ποσότητα4 Μερίδες
Υλικά για την πικάνια
 1,2 κιλά πικάνια
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τα ψητά λαχανικά
 1 Σκελίδα σκόρδο
 6 κ.σ. Ελαιόλαδο
 1/2 Λεμόνι (χυμός)
 1 Κολοκύθι
 1 Μελιτζάνα
 1 Καρότο
 1 Πιπεριά κόκκινη
 1 κλωνάρι Φρέσκια ρίγανη
 1 κλωνάρι Φρέσκο θυμάρι
 1/4 ματσάκι Φρέσκο μαϊντανό
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα Chimichurri
 1/4 ματσάκι Φρέσκο μαϊντανό
 1/4 ματσάκι Φρέσκο κόλιανδρο
 3 κ.σ. Ξύδι
 3 Σκελίδες σκόρδο
 100 γρ. Ελαιόλαδο
 1 κ.γ. Μπούκοβο
 1 κλωνάρι Φρέσκια ρίγανη
1

Για την πικάνια

• Ανάβουμε τον υπέρυθρο πίσω καυστήρα σε μέτρια ένταση.
• Κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι την πικάνια κατά πλάτος και λίγο λοξά, σε 5 ίσα κομμάτια με πλάτος περίπου 3 εκ. .
• Βάζουμε το ένα αντίβαρο στη βέργα της σούβλας, μετά τη μία βάση, την ασφαλίζουμε να είναι σταθερή και να συγκρατεί το κρέας.
• Διπλώνουμε στη μέση κατά μήκος, με το λίπος να είναι στην εξωτερική πλευρά σε κάθε ένα κομμάτι που έχουμε κόψει και τα περνάμε στη σούβλα.
• Σπρώχνουμε ελαφρώς τα κομμάτια προς τη μεριά που έχουμε βάλει τη βάση, χωρίς όμως να τα πιέζουμε αρκετά μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να ψηθούν μέχρι το κέντρο.
• Μόλις τελειώσουμε με το κρέας, περνάμε στη βέργα και τη δεύτερη βάση της σούβλας, τη σπρώχνουμε μέχρι να τρυπήσει το κρέας και την ασφαλίζουμε για να παραμείνει σταθερή.
• Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στις πικάνιες και βάζουμε το δεύτερο αντίβαρο στη βέργα της σούβλας.
• Τοποθετούμε τη βέργα στις ειδικές εσοχές της ψησταριάς και ασφαλίζουμε τα αντίβαρα.
• Κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε το μοτέρ να γυρνάει.
• Ψήνουμε για περίπου 35- 40 λεπτά, σε σταθερή θερμοκρασία.

Για τα λαχανικά
• Πλένουμε με νερό τα λαχανικά, τα καθαρίζουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά.
• Προσθέτουμε σε ταψί που είναι ειδικό για τη ψησταριά το σκόρδο, το θυμάρι, τη ρίγανη ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγο με ένα κουτάλι τη μαρινάδα.
• Κόβουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες με πάχος 1,5 εκ. , τις τοποθετούμε στο ταψί και τις μαρινάρουμε και από τις 2 πλευρές πολύ καλά.
• Κόβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε πλάγιες ροδέλες με πάχος μέχρι 1 εκ. , αφαιρούμε τα σπόρια από την πιπεριά και την κόβουμε σε κομμάτια ίσα με τα υπόλοιπα λαχανικά για να έχουμε ομοιομορφία.
• Προσθέτουμε τα λαχανικά στο ταψί με τις μελιτζάνες και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με τα χέρια μας, για να μαριναριστούν.
• Τοποθετούμε τα λαχανικά κάτω από τη πικάνια στη ψησταριά και τα αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά, ώστε το λίπος που θα στάξει να δώσει έξτρα άρωμα και γεύση.
• Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και ρίχνουμε από πάνω τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Για τη σάλτσα
• Προσθέτουμε σε ένα μπολ ψιλοκομμένα τα φύλλα από τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τη φρέσκια ρίγανη, το ξύδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το μπούκοβο και τα ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους τα υλικά.
• Αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε τη σάλτσα σκεπασμένη στο μπολ για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να βγάλουν τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά καλύτερα τα αρώματά τους.
• Σερβίρουμε την πικάνια κομμένη σε λεπτές φέτες μαζί με τα ψητά λαχανικά και τη σάλτσα δίπλα σε ένα μικρό μπολ.

Ingredients

Υλικά για την πικάνια
 1,2 κιλά πικάνια
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τα ψητά λαχανικά
 1 Σκελίδα σκόρδο
 6 κ.σ. Ελαιόλαδο
 1/2 Λεμόνι (χυμός)
 1 Κολοκύθι
 1 Μελιτζάνα
 1 Καρότο
 1 Πιπεριά κόκκινη
 1 κλωνάρι Φρέσκια ρίγανη
 1 κλωνάρι Φρέσκο θυμάρι
 1/4 ματσάκι Φρέσκο μαϊντανό
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα Chimichurri
 1/4 ματσάκι Φρέσκο μαϊντανό
 1/4 ματσάκι Φρέσκο κόλιανδρο
 3 κ.σ. Ξύδι
 3 Σκελίδες σκόρδο
 100 γρ. Ελαιόλαδο
 1 κ.γ. Μπούκοβο
 1 κλωνάρι Φρέσκια ρίγανη

Directions

1

Για την πικάνια

• Ανάβουμε τον υπέρυθρο πίσω καυστήρα σε μέτρια ένταση.
• Κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι την πικάνια κατά πλάτος και λίγο λοξά, σε 5 ίσα κομμάτια με πλάτος περίπου 3 εκ. .
• Βάζουμε το ένα αντίβαρο στη βέργα της σούβλας, μετά τη μία βάση, την ασφαλίζουμε να είναι σταθερή και να συγκρατεί το κρέας.
• Διπλώνουμε στη μέση κατά μήκος, με το λίπος να είναι στην εξωτερική πλευρά σε κάθε ένα κομμάτι που έχουμε κόψει και τα περνάμε στη σούβλα.
• Σπρώχνουμε ελαφρώς τα κομμάτια προς τη μεριά που έχουμε βάλει τη βάση, χωρίς όμως να τα πιέζουμε αρκετά μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να ψηθούν μέχρι το κέντρο.
• Μόλις τελειώσουμε με το κρέας, περνάμε στη βέργα και τη δεύτερη βάση της σούβλας, τη σπρώχνουμε μέχρι να τρυπήσει το κρέας και την ασφαλίζουμε για να παραμείνει σταθερή.
• Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στις πικάνιες και βάζουμε το δεύτερο αντίβαρο στη βέργα της σούβλας.
• Τοποθετούμε τη βέργα στις ειδικές εσοχές της ψησταριάς και ασφαλίζουμε τα αντίβαρα.
• Κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε το μοτέρ να γυρνάει.
• Ψήνουμε για περίπου 35- 40 λεπτά, σε σταθερή θερμοκρασία.

Για τα λαχανικά
• Πλένουμε με νερό τα λαχανικά, τα καθαρίζουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά.
• Προσθέτουμε σε ταψί που είναι ειδικό για τη ψησταριά το σκόρδο, το θυμάρι, τη ρίγανη ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγο με ένα κουτάλι τη μαρινάδα.
• Κόβουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες με πάχος 1,5 εκ. , τις τοποθετούμε στο ταψί και τις μαρινάρουμε και από τις 2 πλευρές πολύ καλά.
• Κόβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε πλάγιες ροδέλες με πάχος μέχρι 1 εκ. , αφαιρούμε τα σπόρια από την πιπεριά και την κόβουμε σε κομμάτια ίσα με τα υπόλοιπα λαχανικά για να έχουμε ομοιομορφία.
• Προσθέτουμε τα λαχανικά στο ταψί με τις μελιτζάνες και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με τα χέρια μας, για να μαριναριστούν.
• Τοποθετούμε τα λαχανικά κάτω από τη πικάνια στη ψησταριά και τα αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά, ώστε το λίπος που θα στάξει να δώσει έξτρα άρωμα και γεύση.
• Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και ρίχνουμε από πάνω τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Για τη σάλτσα
• Προσθέτουμε σε ένα μπολ ψιλοκομμένα τα φύλλα από τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τη φρέσκια ρίγανη, το ξύδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το μπούκοβο και τα ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους τα υλικά.
• Αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε τη σάλτσα σκεπασμένη στο μπολ για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να βγάλουν τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά καλύτερα τα αρώματά τους.
• Σερβίρουμε την πικάνια κομμένη σε λεπτές φέτες μαζί με τα ψητά λαχανικά και τη σάλτσα δίπλα σε ένα μικρό μπολ.

Πικάνια στη σούβλα με ψητά λαχανικά και σάλτσα Chimichurri
Κάνε share τη συνταγή!