ΑΝΑΜΟΝΗΣ - ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 2 ώρες και 30 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 15 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ
Για τη μαρινάδα και το μοσχάρι
• Κόβουμε στο ξύλο κοπής το κρέας σε 4 ίσα κομμάτια και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
• Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα άλλο μπολ και τα ανακατεύουμε για να αναμειχθούν μεταξύ τους.
• Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα με τα μπαχαρικά, μέσα στο μπολ με το κρέας και κρατάμε το υπόλοιπο σε μια άκρη για τη συνέχεια.
• Φοράμε γάντια και αναμειγνύουμε το κρέας με τα μπαχαρικά, για να κολλήσουν επάνω του.
• Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με πλατιά βάση, σε δυνατή φωτιά.
• Μόλις κάψει προσθέτουμε το κρέας στο τηγάνι και το σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές του, για περίπου 5 λεπτά.
• Αφαιρούμε με μια τσιμπίδα το κρέας από την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.
• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, για 3-4 λεπτά.
• Μεταφέρουμε τα κομμάτια από το κρέας πάλι μέσα στην κατσαρόλα.
• Προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, τον χυμό του λάιμ και με μια ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας, ώστε ό,τι έχει κολλήσει, να αναμειχθεί με τα υγρά που έχουμε προσθέσει.
• Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, το νερό, τη ντομάτα, το υπόλοιπο μείγμα από τα μπαχαρικά που μας έχει μείνει, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά.
• Αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 30 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
• Μεταφέρουμε το μοσχάρι σε ένα σκεύος και με 2 πιρούνια το μαδάμε σε μικρά κομμάτια.
• Παράλληλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να δέσει η σάλτσα, για ακόμα 10-15 λεπτά.
• Σβήνουμε τη φωτιά και αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σάλτσα.
• Μεταφέρουμε το μοσχάρι που μαδήσαμε ξανά μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Για την μπεσαμέλ
• Σε μεσαία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει.
• Προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε συνεχώς να καβουρδιστεί καλά, για 1,5 λεπτό.
• Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.
• Αφήνουμε στη φωτιά την κατσαρόλα, μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες και στη συνέχεια την αποσύρουμε.
• Ρίχνουμε την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, το τριμμένο τσένταρ, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Για το ψωμί
• Κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι το ψωμί, οριζόντια στη μέση.
• Αλείφουμε ισόποσα και τα δύο κομμάτια με τη μισή ποσότητα του βουτύρου.
• Τρίβουμε με το σκόρδο ελαφρώς το ψωμί μας για να αρωματιστεί.
• Τοποθετούμε το ψωμί με τη βουτυρωμένη πλευρά στον πάτο ενός τηγανιού.
• Το φρυγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 2 λεπτά.
• Απλώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα από το βούτυρο ισόποσα, επάνω από τα δύο ψωμάκια, τα γυρίζουμε πλευρά και ψήνουμε για 1 λεπτό.
Για το σερβίρισμα
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη ντομάτα και το κρεμμύδι κομμένα σε μικρούς κύβους.
• Προσθέτουμε στο μπολ τον μαϊντανό ψιλοκομμένο μαζί με τον χυμό λάιμ, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά.
• Απλώνουμε στη φρυγανισμένη επιφάνεια του ενός ψωμιού αρκετό από το μείγμα με τη ντομάτα και το κρεμμύδι.
• Προσθέτουμε στο κέντρο του ψωμιού, κατά μήκος, τη γέμιση με το μοσχάρι και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
• Κόβουμε τα αγγουράκια τουρσί, κατά μήκος σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε από πάνω.
• Απλώνουμε από επάνω τη μπεσαμέλ με το λιωμένο τυρί.
• Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι, πασπαλίζουμε την μπεσαμέλ και κλείνουμε με το άλλο ψωμάκι.
• Σερβίρουμε με ανάμεικτη σαλάτα.
Ingredients
Directions
Για τη μαρινάδα και το μοσχάρι
• Κόβουμε στο ξύλο κοπής το κρέας σε 4 ίσα κομμάτια και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
• Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα άλλο μπολ και τα ανακατεύουμε για να αναμειχθούν μεταξύ τους.
• Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα με τα μπαχαρικά, μέσα στο μπολ με το κρέας και κρατάμε το υπόλοιπο σε μια άκρη για τη συνέχεια.
• Φοράμε γάντια και αναμειγνύουμε το κρέας με τα μπαχαρικά, για να κολλήσουν επάνω του.
• Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με πλατιά βάση, σε δυνατή φωτιά.
• Μόλις κάψει προσθέτουμε το κρέας στο τηγάνι και το σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές του, για περίπου 5 λεπτά.
• Αφαιρούμε με μια τσιμπίδα το κρέας από την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.
• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, για 3-4 λεπτά.
• Μεταφέρουμε τα κομμάτια από το κρέας πάλι μέσα στην κατσαρόλα.
• Προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, τον χυμό του λάιμ και με μια ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας, ώστε ό,τι έχει κολλήσει, να αναμειχθεί με τα υγρά που έχουμε προσθέσει.
• Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, το νερό, τη ντομάτα, το υπόλοιπο μείγμα από τα μπαχαρικά που μας έχει μείνει, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά.
• Αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 30 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
• Μεταφέρουμε το μοσχάρι σε ένα σκεύος και με 2 πιρούνια το μαδάμε σε μικρά κομμάτια.
• Παράλληλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να δέσει η σάλτσα, για ακόμα 10-15 λεπτά.
• Σβήνουμε τη φωτιά και αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη σάλτσα.
• Μεταφέρουμε το μοσχάρι που μαδήσαμε ξανά μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Για την μπεσαμέλ
• Σε μεσαία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει.
• Προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε συνεχώς να καβουρδιστεί καλά, για 1,5 λεπτό.
• Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.
• Αφήνουμε στη φωτιά την κατσαρόλα, μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες και στη συνέχεια την αποσύρουμε.
• Ρίχνουμε την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, το τριμμένο τσένταρ, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Για το ψωμί
• Κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι το ψωμί, οριζόντια στη μέση.
• Αλείφουμε ισόποσα και τα δύο κομμάτια με τη μισή ποσότητα του βουτύρου.
• Τρίβουμε με το σκόρδο ελαφρώς το ψωμί μας για να αρωματιστεί.
• Τοποθετούμε το ψωμί με τη βουτυρωμένη πλευρά στον πάτο ενός τηγανιού.
• Το φρυγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 2 λεπτά.
• Απλώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα από το βούτυρο ισόποσα, επάνω από τα δύο ψωμάκια, τα γυρίζουμε πλευρά και ψήνουμε για 1 λεπτό.
Για το σερβίρισμα
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη ντομάτα και το κρεμμύδι κομμένα σε μικρούς κύβους.
• Προσθέτουμε στο μπολ τον μαϊντανό ψιλοκομμένο μαζί με τον χυμό λάιμ, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά.
• Απλώνουμε στη φρυγανισμένη επιφάνεια του ενός ψωμιού αρκετό από το μείγμα με τη ντομάτα και το κρεμμύδι.
• Προσθέτουμε στο κέντρο του ψωμιού, κατά μήκος, τη γέμιση με το μοσχάρι και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
• Κόβουμε τα αγγουράκια τουρσί, κατά μήκος σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε από πάνω.
• Απλώνουμε από επάνω τη μπεσαμέλ με το λιωμένο τυρί.
• Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι, πασπαλίζουμε την μπεσαμέλ και κλείνουμε με το άλλο ψωμάκι.
• Σερβίρουμε με ανάμεικτη σαλάτα.