ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
30 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
110-120 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
15 λεπτά
Κατηγορία, ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα4 Μερίδες
 1 κιλό Χοιρινή σπάλα ή μπούτι κομμένα σε μεσαίες μερίδες
 1 Ξερό κρεμμύδι μικρό κόκκινο
 2 Σκελίδες σκόρδο
 2 Πράσα
 1 Πιπεριά Φλωρίνης
 100 γρ. Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, ΔΩΔΩΝΗ
 2 κ.σ. Αλεύρι γ. ο. χ.
 2 κ.σ. Μουστάρδα
 500 γρ. Κόκκινο κρασί
 150 γρ. Αποξηραμένα σύκα
 150 γρ. Αποξηραμένα δαμάσκηνα
 150 γρ. Κονιάκ
 200 γρ. Τυρί χαλούμι, ΔΩΔΩΝΗ
 4 κόκκοι Μπαχάρι
 2 Φύλλα δάφνης
 1 Ξυλάκι κανέλας
 4 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
 4 φέτες Ψωμί χωριάτικο
 Αποξηραμένη ρίγανη
1

Εκτέλεση
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C
• Τοποθετούμε σε μπολ τα αποξηραμένα φρούτα, προσθέτουμε το κονιάκ, ώστε να τα καλύψει, τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να μουλιάσουν και να το απορροφήσουν.
• Τα στραγγίζουμε, κρατάμε 3 κ.σ. από το κονιάκ και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη για τη συνέχεια.
• Τοποθετούμε σε μέτρια γάστρα το χοιρινό, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγο.
• Καθαρίζουμε τα λαχανικά, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι μαζί με την πιπεριά, σε μέτριες ροδέλες τα πράσα, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα μεταφέρουμε στη γάστρα.
• Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους μπαχάρι, την κανέλα, το φρέσκο θυμάρι μαζί με τη ρίγανη ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι.
• Προσθέτουμε στο κονιάκ που κρατήσαμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στη γάστρα.
• Φοράμε γάντια, ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους πολύ καλά, προσθέτουμε το κρασί, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μισό βούτυρο και το τοποθετούμε σε διάφορα σημεία επάνω από το κρέας και τα λαχανικά.
• Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου για 90-100 λεπτά.
• Κόβουμε το χαλούμι σε μέτριους κύβους, βγάζουμε από το φούρνο τη γάστρα, αφαιρούμε το καπάκι, ρίχνουμε με ένα κουτάλι λίγο ζωμό ψησίματος επάνω στο κρέας, τοποθετούμε τους κύβους χαλούμι σε διάφορα σημεία επάνω από το φαγητό και το ψήνουμε για ακόμα 15-20 λεπτά.
• Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τις φέτες του ψωμιού, πασπαλίζουμε με λίγη αποξηραμένη ρίγανη, λίγο αλάτι και τις ψήνουμε στη σχάρα του φούρνου για 5 λεπτά, μέχρι να φρυγανιστούν.
• Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και αφαιρούμε από μέσα το φύλλο δάφνης, το ξύλο κανέλας και τους κόκκους μπαχάρι.
• Σερβίρουμε με το φρυγανισμένο ψωμί από δίπλα.

Ingredients

 1 κιλό Χοιρινή σπάλα ή μπούτι κομμένα σε μεσαίες μερίδες
 1 Ξερό κρεμμύδι μικρό κόκκινο
 2 Σκελίδες σκόρδο
 2 Πράσα
 1 Πιπεριά Φλωρίνης
 100 γρ. Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, ΔΩΔΩΝΗ
 2 κ.σ. Αλεύρι γ. ο. χ.
 2 κ.σ. Μουστάρδα
 500 γρ. Κόκκινο κρασί
 150 γρ. Αποξηραμένα σύκα
 150 γρ. Αποξηραμένα δαμάσκηνα
 150 γρ. Κονιάκ
 200 γρ. Τυρί χαλούμι, ΔΩΔΩΝΗ
 4 κόκκοι Μπαχάρι
 2 Φύλλα δάφνης
 1 Ξυλάκι κανέλας
 4 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
 4 φέτες Ψωμί χωριάτικο
 Αποξηραμένη ρίγανη

Directions

1

Εκτέλεση
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C
• Τοποθετούμε σε μπολ τα αποξηραμένα φρούτα, προσθέτουμε το κονιάκ, ώστε να τα καλύψει, τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να μουλιάσουν και να το απορροφήσουν.
• Τα στραγγίζουμε, κρατάμε 3 κ.σ. από το κονιάκ και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη για τη συνέχεια.
• Τοποθετούμε σε μέτρια γάστρα το χοιρινό, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγο.
• Καθαρίζουμε τα λαχανικά, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι μαζί με την πιπεριά, σε μέτριες ροδέλες τα πράσα, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα μεταφέρουμε στη γάστρα.
• Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους μπαχάρι, την κανέλα, το φρέσκο θυμάρι μαζί με τη ρίγανη ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι.
• Προσθέτουμε στο κονιάκ που κρατήσαμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στη γάστρα.
• Φοράμε γάντια, ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους πολύ καλά, προσθέτουμε το κρασί, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μισό βούτυρο και το τοποθετούμε σε διάφορα σημεία επάνω από το κρέας και τα λαχανικά.
• Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου για 90-100 λεπτά.
• Κόβουμε το χαλούμι σε μέτριους κύβους, βγάζουμε από το φούρνο τη γάστρα, αφαιρούμε το καπάκι, ρίχνουμε με ένα κουτάλι λίγο ζωμό ψησίματος επάνω στο κρέας, τοποθετούμε τους κύβους χαλούμι σε διάφορα σημεία επάνω από το φαγητό και το ψήνουμε για ακόμα 15-20 λεπτά.
• Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τις φέτες του ψωμιού, πασπαλίζουμε με λίγη αποξηραμένη ρίγανη, λίγο αλάτι και τις ψήνουμε στη σχάρα του φούρνου για 5 λεπτά, μέχρι να φρυγανιστούν.
• Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και αφαιρούμε από μέσα το φύλλο δάφνης, το ξύλο κανέλας και τους κόκκους μπαχάρι.
• Σερβίρουμε με το φρυγανισμένο ψωμί από δίπλα.

Χοιρινό στη γάστρα με αποξηραμένα φρούτα και χαλούμι
Κάνε share τη συνταγή!