ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
50 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
10 λεπτά
Κατηγορία, , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα6 Μερίδες
Υλικά για την ποικιλία
 600 γρ. Χταπόδι
 500 γρ. Καλαμάρι κομμένο και καθαρισμένο
 500 γρ. Γάμπαρη γίγας
 100 γρ. Ελαιόλαδο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το αρωματικό βούτυρο
 200 γρ. Βούτυρο
 1/3 Μάτσο μαϊντανό
 1 Λεμόνι (ο χυμός και το ξύσμα)
 2 Σκελίδες σκόρδο
1

Για την ποικιλία
• Προθερμαίνουμε την ψησταριά στους 200 °C, αν είναι υγραερίου. Διαφορετικά ανάβουμε κάρβουνα.
• Έχουμε ξεπαγώσει τα θαλασσινά από το προηγούμενο βράδυ, ιδανικά στο ψυγείο.
• Για το χταπόδι, κόβουμε τετράγωνα κομμάτια από αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα, αρκετά μεγάλα, ώστε να χωράει το κάθε πλοκάμι.
• Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας πρώτα ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, από πάνω ένα φύλλο λαδόκολλα, βάζουμε ένα πλοκάμι, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τυλίγουμε σε σφιχτό "φάκελο".
• Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα πλοκάμια και τα τοποθετούμε στη σχάρα.
• Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν τρυφερά.
• Όταν το χταπόδι σχεδόν ψηθεί, περνάμε τα καλαμαράκια - κομμένα σε κομμάτια - σε σουβλάκια.
• Μαρινάρουμε τα καλαμαράκια και τη γάμπαρη με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στη σχάρα για 4–5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς. Δεν τα παραψήνουμε, για να κρατήσουν τη φρεσκάδα και τα ζουμιά τους.
• Ανοίγουμε τα αλουμινόχαρτα με το χταπόδι, αφαιρούμε τα πλοκάμια και τα ψήνουμε απευθείας πάνω στη σχάρα για λίγα λεπτά, ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα.
• Αποσύρουμε όλα τα θαλασσινά και τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα.
Προσοχή! Εκτός από το χταπόδι, τα υπόλοιπα θαλασσινά δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο. Αν παραψηθούν, θα χάσουν την υγρασία και τη νοστιμιά τους.

Για το σερβίρισμα
• Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο, τα ψιλοκομμένα σκόρδα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Τοποθετούμε επάνω στη σχάρα και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση.
• Περιχύνουμε τα θαλασσινά με το αρωματικό βούτυρο και σερβίρουμε ιδανικά με τηγανητές πατάτες και χωριάτικη σαλάτα.

Ingredients

Υλικά για την ποικιλία
 600 γρ. Χταπόδι
 500 γρ. Καλαμάρι κομμένο και καθαρισμένο
 500 γρ. Γάμπαρη γίγας
 100 γρ. Ελαιόλαδο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το αρωματικό βούτυρο
 200 γρ. Βούτυρο
 1/3 Μάτσο μαϊντανό
 1 Λεμόνι (ο χυμός και το ξύσμα)
 2 Σκελίδες σκόρδο

Directions

1

Για την ποικιλία
• Προθερμαίνουμε την ψησταριά στους 200 °C, αν είναι υγραερίου. Διαφορετικά ανάβουμε κάρβουνα.
• Έχουμε ξεπαγώσει τα θαλασσινά από το προηγούμενο βράδυ, ιδανικά στο ψυγείο.
• Για το χταπόδι, κόβουμε τετράγωνα κομμάτια από αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα, αρκετά μεγάλα, ώστε να χωράει το κάθε πλοκάμι.
• Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας πρώτα ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, από πάνω ένα φύλλο λαδόκολλα, βάζουμε ένα πλοκάμι, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τυλίγουμε σε σφιχτό "φάκελο".
• Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα πλοκάμια και τα τοποθετούμε στη σχάρα.
• Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν τρυφερά.
• Όταν το χταπόδι σχεδόν ψηθεί, περνάμε τα καλαμαράκια - κομμένα σε κομμάτια - σε σουβλάκια.
• Μαρινάρουμε τα καλαμαράκια και τη γάμπαρη με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στη σχάρα για 4–5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς. Δεν τα παραψήνουμε, για να κρατήσουν τη φρεσκάδα και τα ζουμιά τους.
• Ανοίγουμε τα αλουμινόχαρτα με το χταπόδι, αφαιρούμε τα πλοκάμια και τα ψήνουμε απευθείας πάνω στη σχάρα για λίγα λεπτά, ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα.
• Αποσύρουμε όλα τα θαλασσινά και τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα.
Προσοχή! Εκτός από το χταπόδι, τα υπόλοιπα θαλασσινά δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο. Αν παραψηθούν, θα χάσουν την υγρασία και τη νοστιμιά τους.

Για το σερβίρισμα
• Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο, τα ψιλοκομμένα σκόρδα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Τοποθετούμε επάνω στη σχάρα και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση.
• Περιχύνουμε τα θαλασσινά με το αρωματικό βούτυρο και σερβίρουμε ιδανικά με τηγανητές πατάτες και χωριάτικη σαλάτα.

Ποικιλία θαλασσινών με αρωματικό βούτυρο
Κάνε share τη συνταγή!