ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
20 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
18 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
25 λεπτά
Κατηγορία, , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα25 Μερίδες
 450 γρ. Αλεύρι μαλακό
 120 γρ. Βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
 100 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
 160 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 2 Αυγά μεσαία
 1/2 Πορτοκάλι (χυμό)
 1 Πορτοκάλι (ξύσμα)
 1 Λεμόνι (ξύσμα)
 2 κ.γλ. Μπέικιν πάουντερ
 1 κ.γλ. Μαχλέπι σε σκόνη
 1/2 κ.γλ. Μαστίχα σε σκόνη
 1/2 κ.γλ. Αλάτι
Για το άλειμμα
 1 Κρόκο αυγού
 1 κ.γλ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 1 κ.γλ. Νερό
1

• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα για 4 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, να αφρατέψουν.
• Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι και το αλάτι και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα.
• Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε για 2 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, να ομογενοποιηθούν.
• Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε για 1 λεπτό.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ και μόλις το μείγμα φουσκώσει ανακατεύουμε ελαφρώς και αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ.
• Αντικαθιστούμε στο μίξερ το σύρμα με τον γάντζο και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αποκτήσει το ζυμάρι λεία υφή, χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.
• Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και καλύπτουμε το ζυμάρι με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνειά του.
• Αφήνουμε το ζυμάρι για 20 λεπτά στην άκρη.
• Σε ένα ταψί 33x40 εκ. απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
• Μεταφέρουμε το ζυμάρι στο ξύλο κοπής, χωρίζουμε σε μερίδες των 30 γρ. και καλύπτουμε με μία πετσέτα.
• Στον πάγκο εργασίας πλάθουμε με τα χέρια μας κάθε μερίδα σε λεπτό, μακρόστενο κύλινδρο μήκους 15-20 εκ. .
• Διπλώνουμε κάθε κύλινδρο στη μέση, πλέκουμε σε πλεξούδα και μεταφέρουμε τα κουλουράκια στο ταψί, φροντίζοντας να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το άλειμμα, ανακατεύουμε και αλείφουμε με ένα πινέλο τα κουλουράκια.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 17-20 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
• Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Ingredients

 450 γρ. Αλεύρι μαλακό
 120 γρ. Βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
 100 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
 160 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 2 Αυγά μεσαία
 1/2 Πορτοκάλι (χυμό)
 1 Πορτοκάλι (ξύσμα)
 1 Λεμόνι (ξύσμα)
 2 κ.γλ. Μπέικιν πάουντερ
 1 κ.γλ. Μαχλέπι σε σκόνη
 1/2 κ.γλ. Μαστίχα σε σκόνη
 1/2 κ.γλ. Αλάτι
Για το άλειμμα
 1 Κρόκο αυγού
 1 κ.γλ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 1 κ.γλ. Νερό

Directions

1

• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα για 4 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, να αφρατέψουν.
• Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι και το αλάτι και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα.
• Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε για 2 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, να ομογενοποιηθούν.
• Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε για 1 λεπτό.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ και μόλις το μείγμα φουσκώσει ανακατεύουμε ελαφρώς και αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ.
• Αντικαθιστούμε στο μίξερ το σύρμα με τον γάντζο και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αποκτήσει το ζυμάρι λεία υφή, χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.
• Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και καλύπτουμε το ζυμάρι με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνειά του.
• Αφήνουμε το ζυμάρι για 20 λεπτά στην άκρη.
• Σε ένα ταψί 33x40 εκ. απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
• Μεταφέρουμε το ζυμάρι στο ξύλο κοπής, χωρίζουμε σε μερίδες των 30 γρ. και καλύπτουμε με μία πετσέτα.
• Στον πάγκο εργασίας πλάθουμε με τα χέρια μας κάθε μερίδα σε λεπτό, μακρόστενο κύλινδρο μήκους 15-20 εκ. .
• Διπλώνουμε κάθε κύλινδρο στη μέση, πλέκουμε σε πλεξούδα και μεταφέρουμε τα κουλουράκια στο ταψί, φροντίζοντας να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το άλειμμα, ανακατεύουμε και αλείφουμε με ένα πινέλο τα κουλουράκια.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 17-20 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
• Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Πασχαλινά κουλουράκια με γιαούρτι
Κάνε share τη συνταγή!