ΑΝΑΜΟΝΗΣ 3 ώρες ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 90 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 15 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ
Για το σιρόπι
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε για 2 λεπτά.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας.
• Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, να κρυώσει.
Για τον μπακλαβά
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, σε χαμηλή φωτιά.
• Στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και τη φρυγανιά και χτυπάμε μέχρι να "σπάσουν", χωρίς να γίνουν σκόνη.
• Σε ένα ταψί 30x40 εκ. με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τον πάτο με το λιωμένο βούτυρο .
• Απλώνουμε στο ταψί 7 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας πολύ καλά ενδιάμεσα από κάθε φύλλο.
• Προσθέτουμε πάνω από τα φύλλα το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς.
• Απλώνουμε πάνω από τη γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
• Μόλις στρώσουμε τα φύλλα κρούστας, διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
• Βουτυρώνουμε καλά τις άκρες των φύλλων, με όσο βούτυρο έχει μείνει.
• Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 10 λεπτά, να σφίξει το βούτυρο.
• Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και, με ένα μαχαίρι, χαράζουμε τα φύλλα κρούστας, χωρίς να φτάσουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού.
• Ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, στον αέρα, για 90 λεπτά.
• Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και απλώνουμε, με μία κουτάλα, το κρύο σιρόπι.
• Αφήνουμε το σιρόπι να απορροφηθεί για 3 ώρες τουλάχιστον και σερβίρουμε.
Ingredients
Directions
Για το σιρόπι
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε για 2 λεπτά.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας.
• Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, να κρυώσει.
Για τον μπακλαβά
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, σε χαμηλή φωτιά.
• Στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και τη φρυγανιά και χτυπάμε μέχρι να "σπάσουν", χωρίς να γίνουν σκόνη.
• Σε ένα ταψί 30x40 εκ. με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τον πάτο με το λιωμένο βούτυρο .
• Απλώνουμε στο ταψί 7 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας πολύ καλά ενδιάμεσα από κάθε φύλλο.
• Προσθέτουμε πάνω από τα φύλλα το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς.
• Απλώνουμε πάνω από τη γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
• Μόλις στρώσουμε τα φύλλα κρούστας, διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
• Βουτυρώνουμε καλά τις άκρες των φύλλων, με όσο βούτυρο έχει μείνει.
• Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 10 λεπτά, να σφίξει το βούτυρο.
• Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και, με ένα μαχαίρι, χαράζουμε τα φύλλα κρούστας, χωρίς να φτάσουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού.
• Ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, στον αέρα, για 90 λεπτά.
• Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και απλώνουμε, με μία κουτάλα, το κρύο σιρόπι.
• Αφήνουμε το σιρόπι να απορροφηθεί για 3 ώρες τουλάχιστον και σερβίρουμε.