ΑΝΑΜΟΝΗΣ -
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 3,5 ώρες
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 15 λεπτά
• Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το λίπος από το μπούτι, όχι πολύ βαθιά, σε παράλληλες γραμμές με απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους.
• Χαράζουμε με το μαχαίρι γραμμές κάθετες στις προηγούμενες, με ίδιες αποστάσεις μεταξύ τους, σχηματίζοντας ρόμβους.
• Σε κάθε ρόμβο που έχει σχηματιστεί καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο του.
• Σε ένα ταψί 30x40 εκ. προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ζωμό, κομμένα σε φέτες τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι και τοποθετούμε το ταψί μία σχάρα ψησίματος.
• Μεταφέρουμε στη σχάρα το μπούτι, τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο το κόκαλο και σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, στον αέρα, για 2,5 ώρες στη χαμηλή θέση του φούρνου.
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το γλάσο και βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
• Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ξεσκεπάζουμε και αφαιρούμε τη σχάρα με το μπούτι.
• Με ένα πιρούνι πιέζουμε τα λαχανικά και τα σουρώνουμε μαζί με τα υγρά από το ψήσιμο μέσα στην κατσαρόλα με το γλάσο.
• Βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι η σάλτσα να γίνει αρκετά πηχτή.
• Βάζουμε στο ταψί τη σχάρα με το μπούτι και με ένα πινέλο αλείφουμε το μπούτι με τη σάλτσα.
• Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 210°C και ψήνουμε για 20-30 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα.
• Φροντίζουμε να ανοίγουμε το φούρνο ανά 5 λεπτά και να αλείφουμε το μπούτι με τη σάλτσα.
• Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες με την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω.
Ingredients
Directions
• Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το λίπος από το μπούτι, όχι πολύ βαθιά, σε παράλληλες γραμμές με απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους.
• Χαράζουμε με το μαχαίρι γραμμές κάθετες στις προηγούμενες, με ίδιες αποστάσεις μεταξύ τους, σχηματίζοντας ρόμβους.
• Σε κάθε ρόμβο που έχει σχηματιστεί καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο του.
• Σε ένα ταψί 30x40 εκ. προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ζωμό, κομμένα σε φέτες τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι και τοποθετούμε το ταψί μία σχάρα ψησίματος.
• Μεταφέρουμε στη σχάρα το μπούτι, τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο το κόκαλο και σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, στον αέρα, για 2,5 ώρες στη χαμηλή θέση του φούρνου.
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το γλάσο και βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
• Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ξεσκεπάζουμε και αφαιρούμε τη σχάρα με το μπούτι.
• Με ένα πιρούνι πιέζουμε τα λαχανικά και τα σουρώνουμε μαζί με τα υγρά από το ψήσιμο μέσα στην κατσαρόλα με το γλάσο.
• Βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι η σάλτσα να γίνει αρκετά πηχτή.
• Βάζουμε στο ταψί τη σχάρα με το μπούτι και με ένα πινέλο αλείφουμε το μπούτι με τη σάλτσα.
• Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 210°C και ψήνουμε για 20-30 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα.
• Φροντίζουμε να ανοίγουμε το φούρνο ανά 5 λεπτά και να αλείφουμε το μπούτι με τη σάλτσα.
• Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες με την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω.