ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
5 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
10 λεπτά
Κατηγορία, , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα2 Μερίδες
 8-10 Γαρίδες μέτριες
 2 Φρέσκα κρεμμύδια
 1/2 Πιπεριά τσίλι
 1 Φρέσκο σκόρδο
 50 γρ. Ελαιόλαδο
 2-3 κ.σ. Sweet chili σος
 1-2 κ.σ. Σόγια σος
 1/2 Ματσάκι μαϊντανό
 20-30 γρ. Νερό
 Σουσάμι
 1/2 Λάιμ (χυμό και ξύσμα)
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
 Ρύζι μπασμάτι
 1/2 Λάιμ
1

• Για να καθαρίσουμε τις γαρίδες: τοποθετούμε τους αντίχειρές μας στο κάτω μέρος της γαρίδας, ανάμεσα στα πόδια, τραβάμε προς τα έξω, ανοίγουμε και αφαιρούμε το κέλυφος. Βγάζουμε το κεφάλι με τα χέρια μας ή με ένα μαχαίρι, χαράζουμε ελαφρά τη ράχη της γαρίδας και αφαιρούμε το έντερο ή το τραβάμε με μια οδοντογλυφίδα.
• Ξεπλένουμε με νερό τις γαρίδες, σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν πολύ καλά.
• Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε στο τηγάνι τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
• Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο.
• Προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι ελαιόλαδο, αν χρειάζεται, το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα, και την πιπεριά μαζί με τα σπόρια κομμένη σε ροδέλες και σοτάρουμε για 1 λεπτό, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε στο τηγάνι τη sweet chili, τη σόγια και το νερό και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά.
• Μεταφέρουμε στο τηγάνι τις γαρίδες και βράζουμε για 1 λεπτό.
• Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το σουσάμι, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το ξύσμα και το χυμό λάιμ.
• Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και φέτες λάιμ.

Ingredients

 8-10 Γαρίδες μέτριες
 2 Φρέσκα κρεμμύδια
 1/2 Πιπεριά τσίλι
 1 Φρέσκο σκόρδο
 50 γρ. Ελαιόλαδο
 2-3 κ.σ. Sweet chili σος
 1-2 κ.σ. Σόγια σος
 1/2 Ματσάκι μαϊντανό
 20-30 γρ. Νερό
 Σουσάμι
 1/2 Λάιμ (χυμό και ξύσμα)
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
 Ρύζι μπασμάτι
 1/2 Λάιμ

Directions

1

• Για να καθαρίσουμε τις γαρίδες: τοποθετούμε τους αντίχειρές μας στο κάτω μέρος της γαρίδας, ανάμεσα στα πόδια, τραβάμε προς τα έξω, ανοίγουμε και αφαιρούμε το κέλυφος. Βγάζουμε το κεφάλι με τα χέρια μας ή με ένα μαχαίρι, χαράζουμε ελαφρά τη ράχη της γαρίδας και αφαιρούμε το έντερο ή το τραβάμε με μια οδοντογλυφίδα.
• Ξεπλένουμε με νερό τις γαρίδες, σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν πολύ καλά.
• Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε στο τηγάνι τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
• Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο.
• Προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι ελαιόλαδο, αν χρειάζεται, το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα, και την πιπεριά μαζί με τα σπόρια κομμένη σε ροδέλες και σοτάρουμε για 1 λεπτό, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε στο τηγάνι τη sweet chili, τη σόγια και το νερό και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά.
• Μεταφέρουμε στο τηγάνι τις γαρίδες και βράζουμε για 1 λεπτό.
• Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το σουσάμι, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το ξύσμα και το χυμό λάιμ.
• Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και φέτες λάιμ.

Γαρίδες με chilly και μυρωδικά
Κάνε share τη συνταγή!