ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
20 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
60 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
15 λεπτά
ΚατηγορίαΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα12 Μερίδες
Υλικά για το νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο
 1 πακέτο Φύλλα Βηρυτού
 150 γρ. Φυτικό βούτυρο
Υλικά για την κρέμα
 1 1/2 λίτρο φυτικό ρόφημα αμυγδάλου
 200 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
 200 γρ. Ζάχαρη καστανή
 1 Λεμόνι (το ξύσμα)
 2 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
 60 γρ. Φυτικό βούτυρο
Υλικά για το σιρόπι
 600 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 400 γρ. Νερό
 1 Λεμόνι (χυμό)
1

Για το σιρόπι
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το γαλακτομπούρεκο
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C.
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το ALPRO ORIGINAL, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, να μην “πιάσει” η βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε να βράσει, όσο ανακατεύουμε, για 4 λεπτά.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας.
• Λιώνουμε το βούτυρο για το φύλλο σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 5 λεπτά.
• Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το ταψί 25x33εκ. , στρώνουμε ένα φύλλο, αφήνουμε τις άκρες του να προεξέχουν από τα τοιχώματα και ραντίζουμε με ένα πινέλο λίγο λιωμένο βούτυρο σε όλη του την επιφάνεια.
• Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία 7 φορές.
• Απλώνουμε από πάνω με μαρίζ την κρέμα ισόποσα και κλείνουμε διαδοχικά τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
• Κλείνουμε με ένα φύλλο που το έχουμε διπλώσει στη μέση, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2 φορές και σπρώχνουμε με το πινέλο τα διπλώματα στις άκρες,να μπουν μέσα.
• Ραντίζουμε το πάνω φύλλο με όσο βούτυρο μας έχει απομείνει και χαράζουμε σε κομμάτια.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
• Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι το ζεστό νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο.
• Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά, κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

Ingredients

Υλικά για το νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο
 1 πακέτο Φύλλα Βηρυτού
 150 γρ. Φυτικό βούτυρο
Υλικά για την κρέμα
 1 1/2 λίτρο φυτικό ρόφημα αμυγδάλου
 200 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
 200 γρ. Ζάχαρη καστανή
 1 Λεμόνι (το ξύσμα)
 2 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
 60 γρ. Φυτικό βούτυρο
Υλικά για το σιρόπι
 600 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 400 γρ. Νερό
 1 Λεμόνι (χυμό)

Directions

1

Για το σιρόπι
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το γαλακτομπούρεκο
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C.
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το ALPRO ORIGINAL, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, να μην “πιάσει” η βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε να βράσει, όσο ανακατεύουμε, για 4 λεπτά.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας.
• Λιώνουμε το βούτυρο για το φύλλο σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 5 λεπτά.
• Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το ταψί 25x33εκ. , στρώνουμε ένα φύλλο, αφήνουμε τις άκρες του να προεξέχουν από τα τοιχώματα και ραντίζουμε με ένα πινέλο λίγο λιωμένο βούτυρο σε όλη του την επιφάνεια.
• Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία 7 φορές.
• Απλώνουμε από πάνω με μαρίζ την κρέμα ισόποσα και κλείνουμε διαδοχικά τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
• Κλείνουμε με ένα φύλλο που το έχουμε διπλώσει στη μέση, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2 φορές και σπρώχνουμε με το πινέλο τα διπλώματα στις άκρες,να μπουν μέσα.
• Ραντίζουμε το πάνω φύλλο με όσο βούτυρο μας έχει απομείνει και χαράζουμε σε κομμάτια.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
• Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι το ζεστό νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο.
• Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά, κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

Νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο
Κάνε share τη συνταγή!