ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
10 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
85 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
15 λεπτά
Κατηγορία, , , ΔυσκολίαΕνδιάμεσος/η
Ποσότητα4 Μερίδες
 50 γρ. Τυρί φέτα, ΔΩΔΩΝΗ
 80 γρ. Βούτυρο Αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ, φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
 60 γρ. Γάλα ΔΩΔΩΝΗ, 3,5% λιπαρά, φρέσκο
 50 γρ. Τριμμένα τυριά, ΔΩΔΩΝΗ
 4 πατάτες μεσαίες
 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
 100 γρ. Μπέικον σε φέτες
 1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
 1/6 ματσάκι Φρέσκο μαϊντανό
 2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αρωματικό γιαούρτι
 200 γρ. Γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ στραγγιστό, πλήρες
 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
 2 κλωνάρια Φρέσκο δυόσμο
 2 κλωνάρια Φρέσκο άνηθο
 1/2 Λάιμ (χυμός και ξύσμα)
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
 1 Φρέσκο κρεμμύδι
1

Για τις πατάτες
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 220°C.
• Καθαρίζουμε με την σκληρή πλευρά ενός σφουγγαριού τις πατάτες εξωτερικά κάτω από τρεχούμενο νερό και τις ξεπλένουμε πολύ καλά.
• Στεγνώνουμε τις πατάτες, τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, ώστε να ψηθούν μέχρι το εσωτερικό τους και τις αλείφουμε ομοιόμορφα με το ελαιόλαδο.
• Κόβουμε 4 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο, τυλίγουμε εξωτερικά τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί 25x30 εκ. .
• Ψήνουμε τις πατάτες για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά, στη μεσαία σχάρα.
• Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν για 10 λεπτά.
• Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Κόβουμε σε μικρούς κύβους το μπέικον και το σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό.
• Παράλληλα, χαράζουμε τις πατάτες από την επάνω πλευρά, στη μέση, κατά μήκος με ένα μαχαίρι, σε σχήμα V.
• Τοποθετούμε ένα μικρό κουτάλι στο χάραγμα που έχουμε κάνει, αφαιρούμε τα 2/3 από την ψίχα κάθε πατάτας και την μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
• Προσθέτουμε στο μπολ το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να λιώσει.
• Προσθέτουμε το γάλα, τη φέτα θρυμματισμένη σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας, το τριμμένο τυρί, το μπέικον, το μαϊντανό, τη ρίγανη μαζί με το θυμάρι ψιλοκομμένα, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Τοποθετούμε τις πατάτες τη μία δίπλα στην άλλη, σε ένα ταψί 30x25 εκ. , με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω και τις γεμίζουμε ισόποσα με το μείγμα.
• Ψήνουμε τις πατάτες στη μεσαία θέση του φούρνου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα από πάνω, για 15-20 λεπτά.
• Τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά.

Για το αρωματικό γιαούρτι
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα από το λάιμ, το δυόσμο μαζί με τον άνηθο ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
• Μοιράζουμε το αρωματικό γιαούρτι ισόποσα πάνω από κάθε πατάτα.
• Σερβίρουμε τις πατάτες με το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο από πάνω.

Ingredients

 50 γρ. Τυρί φέτα, ΔΩΔΩΝΗ
 80 γρ. Βούτυρο Αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ, φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
 60 γρ. Γάλα ΔΩΔΩΝΗ, 3,5% λιπαρά, φρέσκο
 50 γρ. Τριμμένα τυριά, ΔΩΔΩΝΗ
 4 πατάτες μεσαίες
 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
 100 γρ. Μπέικον σε φέτες
 1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
 1/6 ματσάκι Φρέσκο μαϊντανό
 2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αρωματικό γιαούρτι
 200 γρ. Γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ στραγγιστό, πλήρες
 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
 2 κλωνάρια Φρέσκο δυόσμο
 2 κλωνάρια Φρέσκο άνηθο
 1/2 Λάιμ (χυμός και ξύσμα)
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
 1 Φρέσκο κρεμμύδι

Directions

1

Για τις πατάτες
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 220°C.
• Καθαρίζουμε με την σκληρή πλευρά ενός σφουγγαριού τις πατάτες εξωτερικά κάτω από τρεχούμενο νερό και τις ξεπλένουμε πολύ καλά.
• Στεγνώνουμε τις πατάτες, τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, ώστε να ψηθούν μέχρι το εσωτερικό τους και τις αλείφουμε ομοιόμορφα με το ελαιόλαδο.
• Κόβουμε 4 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο, τυλίγουμε εξωτερικά τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί 25x30 εκ. .
• Ψήνουμε τις πατάτες για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά, στη μεσαία σχάρα.
• Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν για 10 λεπτά.
• Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Κόβουμε σε μικρούς κύβους το μπέικον και το σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό.
• Παράλληλα, χαράζουμε τις πατάτες από την επάνω πλευρά, στη μέση, κατά μήκος με ένα μαχαίρι, σε σχήμα V.
• Τοποθετούμε ένα μικρό κουτάλι στο χάραγμα που έχουμε κάνει, αφαιρούμε τα 2/3 από την ψίχα κάθε πατάτας και την μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
• Προσθέτουμε στο μπολ το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να λιώσει.
• Προσθέτουμε το γάλα, τη φέτα θρυμματισμένη σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας, το τριμμένο τυρί, το μπέικον, το μαϊντανό, τη ρίγανη μαζί με το θυμάρι ψιλοκομμένα, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Τοποθετούμε τις πατάτες τη μία δίπλα στην άλλη, σε ένα ταψί 30x25 εκ. , με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω και τις γεμίζουμε ισόποσα με το μείγμα.
• Ψήνουμε τις πατάτες στη μεσαία θέση του φούρνου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα από πάνω, για 15-20 λεπτά.
• Τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά.

Για το αρωματικό γιαούρτι
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα από το λάιμ, το δυόσμο μαζί με τον άνηθο ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
• Μοιράζουμε το αρωματικό γιαούρτι ισόποσα πάνω από κάθε πατάτα.
• Σερβίρουμε τις πατάτες με το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο από πάνω.

Πατάτες γεμιστές με τυριά, μπέικον και με επικάλυψη από αρωματικό γιαούρτι
Κάνε share τη συνταγή!