ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
30 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
40 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
15 λεπτά
Κατηγορία, ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα10 Μερίδες
 350 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ
 180 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 200 γρ. Ηλιέλαιο
 3 Αυγά μεσαία
 1 Βανίλια σε σκόνη
 1 κ.σ. Μπέικιν πάουντερ
 200 γρ. Μανταρίνια (χυμός)
 2 Μανταρίνια (ξύσμα)
 20 γρ. Κακάο σε σκόνη
 100 γρ. Κουβερτούρα 54% κακάο
 Αλάτι
 2 κ.σ. Βούτυρο για τη φόρμα
 2 κ.σ. Αλεύρι για τη φόρμα
1

Εκτέλεση
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170°C.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ηλιέλαιο, μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα καθώς ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
• Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό από τα μανταρίνια και ανακατεύουμε.
• Κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, ρίχνουμε μέσα τη βανίλια, το αλάτι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Αλείφουμε με το βούτυρο τα τοιχώματα και τη βάση της φόρμας 11x33 εκ. , πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τινάζουμε για να φύγει το περιττό.
• Μεταφέρουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα στη φόρμα.
• Προσθέτουμε στο μπολ με το υπόλοιπο μείγμα το κακάο κοσκινισμένο, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους.
• Ρίχνουμε το μείγμα με το κακάο στη μέση, κατά μήκος της φόρμας και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε τα μείγματα μεταξύ τους με κυκλικές κινήσεις, ώστε να δημιουργήσουμε γραμμές.
• Χαράζουμε με ένα μαχαίρι στη μέση, κατά μήκος της φόρμας, την επιφάνεια από το κέικ και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 40 λεπτά.
• Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
• Σερβίρουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Ingredients

 350 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ
 180 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 200 γρ. Ηλιέλαιο
 3 Αυγά μεσαία
 1 Βανίλια σε σκόνη
 1 κ.σ. Μπέικιν πάουντερ
 200 γρ. Μανταρίνια (χυμός)
 2 Μανταρίνια (ξύσμα)
 20 γρ. Κακάο σε σκόνη
 100 γρ. Κουβερτούρα 54% κακάο
 Αλάτι
 2 κ.σ. Βούτυρο για τη φόρμα
 2 κ.σ. Αλεύρι για τη φόρμα

Directions

1

Εκτέλεση
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170°C.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ηλιέλαιο, μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα καθώς ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
• Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό από τα μανταρίνια και ανακατεύουμε.
• Κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, ρίχνουμε μέσα τη βανίλια, το αλάτι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Αλείφουμε με το βούτυρο τα τοιχώματα και τη βάση της φόρμας 11x33 εκ. , πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τινάζουμε για να φύγει το περιττό.
• Μεταφέρουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα στη φόρμα.
• Προσθέτουμε στο μπολ με το υπόλοιπο μείγμα το κακάο κοσκινισμένο, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους.
• Ρίχνουμε το μείγμα με το κακάο στη μέση, κατά μήκος της φόρμας και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε τα μείγματα μεταξύ τους με κυκλικές κινήσεις, ώστε να δημιουργήσουμε γραμμές.
• Χαράζουμε με ένα μαχαίρι στη μέση, κατά μήκος της φόρμας, την επιφάνεια από το κέικ και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 40 λεπτά.
• Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
• Σερβίρουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Μαρμπλ κέικ μανταρινιού
Κάνε share τη συνταγή!