ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
30 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
10 λεπτά
Κατηγορία, , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα4 Μερίδες
 2 Φιλέτα μπακαλιάρου
 300 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ
 Αλάτι
 Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
 250 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
 200 γρ. Κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο
 330 γρ. Μπύρα παγωμένη
 50 γρ. Τσίπουρο
 60-100 γρ. Νερό παγωμένο
 1 πρέζα Ζάχαρη κρυσταλλική
 Αλάτι
Για τη σκορδαλιά με γιαούρτι
 700-800 γρ. Πατάτες
 5 γρ. Αλάτι
 3-4 Σκελίδες σκόρδο
 180 γρ. Ελαιόλαδο
 40 γρ. Μηλόξιδο
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 30 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
 1 Φρέσκο κρεμμύδι
 3-4 Κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1

Για το κουρκούτι
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε την παγωμένη μπύρα, το νερό, το τσίπουρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.
• Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει υφή χυλού.
• Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον κρύο νερό.

Για τον μπακαλιάρο
• Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κύβους, τον αλευρώνουμε και τινάζουμε, για να φύγει το επιπλέον αλεύρι.
• Βουτάμε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι.
• Σ' ένα τηγάνι που καίει προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τον μπακαλιάρο.
• Δεν προσθέτουμε τον μπακαλιάρο απότομα στο τηγάνι αλλά με μία τσιμπίδα κρατάμε το μισό μέσα στο ηλιέλαιο μέχρι να φουσκώσει το κουρκούτι κι έπειτα τον αφήνουμε όλο μέσα στο τηγάνι.
• Τηγανίζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου μέχρι να χρυσαφίσουν και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για τις πατάτες σκορδαλιά
• Σε μία κατσαρόλα με νερό βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν.
• Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
• Στο μπλέντερ χτυπάμε τις σκελίδες σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
• Προσθέτουμε το μείγμα στις λιωμένες πατάτες και ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε το μηλόξιδο, για να ισορροπήσει η οξύτητα.
• Γαρνίρουμε την σκορδαλιά με το φρέσκο κρεμμύδι και το θυμάρι, ψιλοκομμένα και σερβίρουμε με τον μπακαλιάρο.

Ingredients

 2 Φιλέτα μπακαλιάρου
 300 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ
 Αλάτι
 Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
 250 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
 200 γρ. Κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο
 330 γρ. Μπύρα παγωμένη
 50 γρ. Τσίπουρο
 60-100 γρ. Νερό παγωμένο
 1 πρέζα Ζάχαρη κρυσταλλική
 Αλάτι
Για τη σκορδαλιά με γιαούρτι
 700-800 γρ. Πατάτες
 5 γρ. Αλάτι
 3-4 Σκελίδες σκόρδο
 180 γρ. Ελαιόλαδο
 40 γρ. Μηλόξιδο
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 30 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
 1 Φρέσκο κρεμμύδι
 3-4 Κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Directions

1

Για το κουρκούτι
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε την παγωμένη μπύρα, το νερό, το τσίπουρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.
• Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει υφή χυλού.
• Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον κρύο νερό.

Για τον μπακαλιάρο
• Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κύβους, τον αλευρώνουμε και τινάζουμε, για να φύγει το επιπλέον αλεύρι.
• Βουτάμε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι.
• Σ' ένα τηγάνι που καίει προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τον μπακαλιάρο.
• Δεν προσθέτουμε τον μπακαλιάρο απότομα στο τηγάνι αλλά με μία τσιμπίδα κρατάμε το μισό μέσα στο ηλιέλαιο μέχρι να φουσκώσει το κουρκούτι κι έπειτα τον αφήνουμε όλο μέσα στο τηγάνι.
• Τηγανίζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου μέχρι να χρυσαφίσουν και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για τις πατάτες σκορδαλιά
• Σε μία κατσαρόλα με νερό βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν.
• Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
• Στο μπλέντερ χτυπάμε τις σκελίδες σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
• Προσθέτουμε το μείγμα στις λιωμένες πατάτες και ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε το μηλόξιδο, για να ισορροπήσει η οξύτητα.
• Γαρνίρουμε την σκορδαλιά με το φρέσκο κρεμμύδι και το θυμάρι, ψιλοκομμένα και σερβίρουμε με τον μπακαλιάρο.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με γιαούρτι
Κάνε share τη συνταγή!