ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
60 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
35 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
15 λεπτά
Κατηγορία, ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα10 Μερίδες
Υλικά για το σιρόπι
 500 γρ. Νερό
 500 γρ. Ζάχαρη
 1 Στικάκι κανέλα
Υλικά για το κέικ
 500 γρ. Σιμιγδάλι χονδρό
 200 γρ. Ζάχαρη
 1/2 κ.γ. Μαστίχα
 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
 450 γρ. Γάλα αμυγδάλου
Υλικά για την κρέμα
 1200 γρ. Γάλα αμυγδάλου
 120 γρ. Κορν φλάουρ
 2 Βανιλίνες
 250 γρ. Ζάχαρη
Υλικά για το σερβίρισμα
 2 κ.σ. Κανέλα
1

Για το σιρόπι
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
• Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο, να κρυώσει.

Για το κέικ
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C.
• Προσθέτουμε στον κάδο του μπλέντερ τη ζάχαρη, τη μαστίχα μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη, για 2 λεπτά.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το γάλα αμυγδάλου, μίγμα από τον κάδο του μπλέντερ και τα αναμειγνύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
• Σε ένα ταψί 40x27 εκ. απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσάφι χρώμα για 30 - 35 λεπτά.
• Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, το μεταφέρουμε στον πάγκο και σιροπιάζουμε το κέικ ομοιόμορφα.
• Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να απορροφήσει το σιρόπι του.

Για την κρέμα
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, ενώ παράλληλα “ξύνουμε” τη βάση της, για να μην κολλήσει. Αφήνουμε να πάρει βράση, για να δέσει η κρέμα.
• Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τις βανιλίνες ανακατεύοντας καλά, και απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του κέικ.
• Καλύπτουμε με μεμβράνη που θα εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και το αφήνουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά, για να σφίξει και να δέσει.

Για το σερβίρισμα
• Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια της κρέμας με την κανέλα.
• Σερβίρουμε κομμένο σε κομμάτια.

Ingredients

Υλικά για το σιρόπι
 500 γρ. Νερό
 500 γρ. Ζάχαρη
 1 Στικάκι κανέλα
Υλικά για το κέικ
 500 γρ. Σιμιγδάλι χονδρό
 200 γρ. Ζάχαρη
 1/2 κ.γ. Μαστίχα
 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
 450 γρ. Γάλα αμυγδάλου
Υλικά για την κρέμα
 1200 γρ. Γάλα αμυγδάλου
 120 γρ. Κορν φλάουρ
 2 Βανιλίνες
 250 γρ. Ζάχαρη
Υλικά για το σερβίρισμα
 2 κ.σ. Κανέλα

Directions

1

Για το σιρόπι
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
• Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο, να κρυώσει.

Για το κέικ
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C.
• Προσθέτουμε στον κάδο του μπλέντερ τη ζάχαρη, τη μαστίχα μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη, για 2 λεπτά.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το γάλα αμυγδάλου, μίγμα από τον κάδο του μπλέντερ και τα αναμειγνύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
• Σε ένα ταψί 40x27 εκ. απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσάφι χρώμα για 30 - 35 λεπτά.
• Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, το μεταφέρουμε στον πάγκο και σιροπιάζουμε το κέικ ομοιόμορφα.
• Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να απορροφήσει το σιρόπι του.

Για την κρέμα
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, ενώ παράλληλα “ξύνουμε” τη βάση της, για να μην κολλήσει. Αφήνουμε να πάρει βράση, για να δέσει η κρέμα.
• Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τις βανιλίνες ανακατεύοντας καλά, και απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του κέικ.
• Καλύπτουμε με μεμβράνη που θα εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και το αφήνουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά, για να σφίξει και να δέσει.

Για το σερβίρισμα
• Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια της κρέμας με την κανέλα.
• Σερβίρουμε κομμένο σε κομμάτια.

Βυζαντινό νηστίσιμο
Κάνε share τη συνταγή!