ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
30 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
6 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
10 λεπτά
Κατηγορία, , , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα6 Μερίδες
Υλικά για τη σφακιανή πίτα
 250 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
 120 γρ. Νερό
 40 γρ. Ρακή ή τσίπουρο
 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
 Αλάτι
 220 γρ. Φρέσκια ξινομυζήθρα
 60 γρ. Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
 60 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ. για το άνοιγμα
 80 γρ. Μέλι
 2 κ.σ. Σουσάμι-μαυροσούσαμο
1

Για τις σφακιανές πίτες
• Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
• Προσθέτουμε σε δύο δόσεις το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
• Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 30 λεπτά, να ξεκουραστούν.
• Πλάθουμε και το τυρί σε 6 μικρά μπαλάκια.
• Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε ζυμαράκι σε δίσκο διαμέτρου περίπου 10 εκ. . Βάζουμε από ένα μπαλάκι τυριού στο κέντρο κάθε δίσκου ζύμης που ετοιμάσαμε και ενώνουμε τις άκρες, για να κλείσουμε καλά το τυρί.
• Το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη, σε δίσκο περίπου 20 εκ. , προσέχοντας να μην ανοίξει το ζυμαράκι και βγει το τυρί.
• Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν όλα τα ζυμαράκια.
• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
• Τηγανίζουμε κάθε πιτάκι χωριστά για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
• Κάθε φορά που τα γυρίζουμε, προσθέτουμε ακόμη 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι, για να πάρουν ωραίο χρώμα.
• Σερβίρουμε τις σφακιανές πίτες ζεστές, περιχυμένες με μέλι και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ingredients

Υλικά για τη σφακιανή πίτα
 250 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
 120 γρ. Νερό
 40 γρ. Ρακή ή τσίπουρο
 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
 Αλάτι
 220 γρ. Φρέσκια ξινομυζήθρα
 60 γρ. Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
 60 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ. για το άνοιγμα
 80 γρ. Μέλι
 2 κ.σ. Σουσάμι-μαυροσούσαμο

Directions

1

Για τις σφακιανές πίτες
• Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
• Προσθέτουμε σε δύο δόσεις το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
• Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 30 λεπτά, να ξεκουραστούν.
• Πλάθουμε και το τυρί σε 6 μικρά μπαλάκια.
• Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε ζυμαράκι σε δίσκο διαμέτρου περίπου 10 εκ. . Βάζουμε από ένα μπαλάκι τυριού στο κέντρο κάθε δίσκου ζύμης που ετοιμάσαμε και ενώνουμε τις άκρες, για να κλείσουμε καλά το τυρί.
• Το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη, σε δίσκο περίπου 20 εκ. , προσέχοντας να μην ανοίξει το ζυμαράκι και βγει το τυρί.
• Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν όλα τα ζυμαράκια.
• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
• Τηγανίζουμε κάθε πιτάκι χωριστά για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
• Κάθε φορά που τα γυρίζουμε, προσθέτουμε ακόμη 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι, για να πάρουν ωραίο χρώμα.
• Σερβίρουμε τις σφακιανές πίτες ζεστές, περιχυμένες με μέλι και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Σφακιανή πίτα με μέλι
Κάνε share τη συνταγή!