ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
22 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
10 λεπτά
Κατηγορία, ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα2 Μερίδες
Υλικά για το ριζότο
 250 γρ. Ρύζι αρμπόριο
 2 Κολοκυθάκια μέτρια
 1 Ξερό κρεμμύδι
 80 γρ. Ελαιόλαδο
 100 γρ. Λευκό κρασί
 800-1000 γρ. Νερό
 2 τεμάχια Σπιτικό ζωμό λαχανικών
Υλικά για το σερβίρισμα
 80 γρ. Βούτυρο
 80 γρ. Γραβιέρα
 1 Λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
 1/4 Μάτσο δυόσμο
 1/4 Μάτσο άνηθο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1

Για το ζωμό
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό μαζί με τους 2 ζωμούς λαχανικών και φέρνουμε σε βρασμό.
• Σβήνουμε τη φωτιά και τον κρατάμε ζεστό για το ριζότο.

Για το ριζότο
• Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μία πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Κόβουμε σε κύβους το κρεμμύδι και τα κολοκύθια και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά.
• Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τη μισή ποσότητα σε ένα μπολάκι και αφήνουμε στην άκρη.
• Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
• Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, για 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό με μια κουτάλα της σούπας και ανακατεύουμε συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα, για 20 λεπτά.
• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα μυρωδικά μας, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το βούτυρο σε κύβους, τη γραβιέρα τριμμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε, μέχρι να χυλώσει το ριζότο.
• Σερβίρουμε με φλέικς γραβιέρας, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

Ingredients

Υλικά για το ριζότο
 250 γρ. Ρύζι αρμπόριο
 2 Κολοκυθάκια μέτρια
 1 Ξερό κρεμμύδι
 80 γρ. Ελαιόλαδο
 100 γρ. Λευκό κρασί
 800-1000 γρ. Νερό
 2 τεμάχια Σπιτικό ζωμό λαχανικών
Υλικά για το σερβίρισμα
 80 γρ. Βούτυρο
 80 γρ. Γραβιέρα
 1 Λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
 1/4 Μάτσο δυόσμο
 1/4 Μάτσο άνηθο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Directions

1

Για το ζωμό
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό μαζί με τους 2 ζωμούς λαχανικών και φέρνουμε σε βρασμό.
• Σβήνουμε τη φωτιά και τον κρατάμε ζεστό για το ριζότο.

Για το ριζότο
• Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μία πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Κόβουμε σε κύβους το κρεμμύδι και τα κολοκύθια και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά.
• Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τη μισή ποσότητα σε ένα μπολάκι και αφήνουμε στην άκρη.
• Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
• Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, για 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό με μια κουτάλα της σούπας και ανακατεύουμε συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα, για 20 λεπτά.
• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα μυρωδικά μας, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το βούτυρο σε κύβους, τη γραβιέρα τριμμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε, μέχρι να χυλώσει το ριζότο.
• Σερβίρουμε με φλέικς γραβιέρας, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

Ριζότο με κολοκυθάκια, λεμόνι και γραβιέρα
Κάνε share τη συνταγή!