ΑΝΑΜΟΝΗΣ 60 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 45 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 10 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ
Για το σιρόπι
• Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φλούδες από το πορτοκάλι.
• Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
• Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Για τη μελομακαρονόπιτα
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
• Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
• Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.
• Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα να αναμειχθούν τα υλικά.
• Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα γάλακτος, την προσθέτουμε στο μείγμα της μελομακαρονόπιτας και ανακατεύουμε.
• Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση ενός ταψιού 23x33 εκ., μεταφέρουμε το μείγμα και το απλώνουμε με τα χέρια μας ομοιόμορφα.
• Ψήνουμε για 45 λεπτά.
• Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε αμέσως, με μία κουτάλα το κρύο σιρόπι, ώστε να πάει παντού.
• Αφήνουμε τη μελομακαρονόπιτα 1 ώρα να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
Για το γλάσο
• Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη λευκή κουβερτούρα και την τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο μπολ, μαζί με το βούτυρο.
• Καλύπτουμε το πυρίμαχο μπολ με μεμβράνη, το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων να λιώσει, στα 800 Watt για 2-3 λεπτά, ανακατεύουμε με μια μαρίζ, μέχρι να έχουμε λεία υφή και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, να κρυώσει ελαφρώς για 5 λεπτά.
• Απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού το γλάσο λευκής κουβερτούρας, σπάζουμε τα καρύδια σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε πάνω από το γλάσο και αφήνουμε για 2 ώρες να δέσει το γλυκό, σε θερμοκρασία δωματίου.
• Κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
• Καλά Χριστούγεννα!
Ingredients
Directions
Για το σιρόπι
• Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φλούδες από το πορτοκάλι.
• Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
• Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Για τη μελομακαρονόπιτα
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
• Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
• Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.
• Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα να αναμειχθούν τα υλικά.
• Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα γάλακτος, την προσθέτουμε στο μείγμα της μελομακαρονόπιτας και ανακατεύουμε.
• Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση ενός ταψιού 23x33 εκ., μεταφέρουμε το μείγμα και το απλώνουμε με τα χέρια μας ομοιόμορφα.
• Ψήνουμε για 45 λεπτά.
• Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε αμέσως, με μία κουτάλα το κρύο σιρόπι, ώστε να πάει παντού.
• Αφήνουμε τη μελομακαρονόπιτα 1 ώρα να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
Για το γλάσο
• Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη λευκή κουβερτούρα και την τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο μπολ, μαζί με το βούτυρο.
• Καλύπτουμε το πυρίμαχο μπολ με μεμβράνη, το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων να λιώσει, στα 800 Watt για 2-3 λεπτά, ανακατεύουμε με μια μαρίζ, μέχρι να έχουμε λεία υφή και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, να κρυώσει ελαφρώς για 5 λεπτά.
• Απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού το γλάσο λευκής κουβερτούρας, σπάζουμε τα καρύδια σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε πάνω από το γλάσο και αφήνουμε για 2 ώρες να δέσει το γλυκό, σε θερμοκρασία δωματίου.
• Κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
• Καλά Χριστούγεννα!