ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
30 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
5 λεπτά
Κατηγορία, ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα15 Μερίδες
Υλικά για το σιρόπι
 200 γρ. Νερό
 1 Στικ κανέλας
 Φλούδες από 1 πορτοκάλι
 200 γρ. Μέλι
Υλικά για τα μελομακάρονα
 280 γρ. Νιφάδες βρώμης (θα τις κάνουμε αλεύρι)
 50 γρ. Νιφάδες βρώμης (ολόκληρες)
 100 γρ. Ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
 Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 8 Χουρμάδες (χωρίς πυρήνα, μουλιασμένοι σε ζεστό νερό)
 100 γρ. Χυμό πορτοκάλι
 1/2 κ.γ. Μαγειρική σόδα
 2 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη
 1/3 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
 80 γρ. Μέλι
Υλικά για το σερβίρισμα
 Μέλι
 Φυστίκια Αιγίνης ή καρύδια, ψιλοκομμένα καλά
1

Για το σιρόπι
• Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το νερό, το στικ κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού.
• Ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
• Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι στο τέλος και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
• Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
• Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τους χουρμάδες με καυτό νερό, για 10-15 λεπτά.
• Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου (40x33 εκ.) και αφήνουμε στην άκρη.
• Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τη βρώμη για το αλεύρι σε δύο δόσεις και χτυπάμε, μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να έχουμε την υφή από αλεύρι.
• Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
• Στον ίδιο κάδο του μπλέντερ χτυπάμε και τους μουλιασμένους χουρμάδες, μαζί με 3-4 κ.σ. από το νερό που τους μουλιάσαμε, μέχρι να έχουμε την υφή μιας πάστας.
• Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το ηλιέλαιο, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
• Προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Προσθέτουμε το μέλι, τους χουρμάδες που χτυπήσαμε και ανακατεύουμε καλά.
• Ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά το μείγμα με τα στερεά υλικά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Τέλος προσθέτουμε και τα 50 γρ. νιφάδες βρώμης και ανακατεύουμε καλά, να σφίξει το μείγμα.
• Πλάθουμε περίπου 15 μελομακάρονα σε ομοιόμορφο, οβάλ σχήμα, 30 γρ. το καθένα και τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι, ώστε να τους δώσουμε το χαρακτηριστικό τους σχήμα.
• Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στο ταψί, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. (Στη μέση του ψησίματος μπορούμε να γυρίσουμε το ταψί, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα)
• Αφαιρούμε από τον φούρνο, ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 20-30 δευτερόλεπτα, ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε.
• Αφαιρούμε τα μελομακάρονα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
• Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά, να απορροφήσουν το σιρόπι.
• Σερβίρουμε με μέλι και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Ingredients

Υλικά για το σιρόπι
 200 γρ. Νερό
 1 Στικ κανέλας
 Φλούδες από 1 πορτοκάλι
 200 γρ. Μέλι
Υλικά για τα μελομακάρονα
 280 γρ. Νιφάδες βρώμης (θα τις κάνουμε αλεύρι)
 50 γρ. Νιφάδες βρώμης (ολόκληρες)
 100 γρ. Ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
 Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 8 Χουρμάδες (χωρίς πυρήνα, μουλιασμένοι σε ζεστό νερό)
 100 γρ. Χυμό πορτοκάλι
 1/2 κ.γ. Μαγειρική σόδα
 2 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη
 1/3 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
 80 γρ. Μέλι
Υλικά για το σερβίρισμα
 Μέλι
 Φυστίκια Αιγίνης ή καρύδια, ψιλοκομμένα καλά

Directions

1

Για το σιρόπι
• Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το νερό, το στικ κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού.
• Ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
• Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι στο τέλος και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
• Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
• Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τους χουρμάδες με καυτό νερό, για 10-15 λεπτά.
• Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου (40x33 εκ.) και αφήνουμε στην άκρη.
• Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τη βρώμη για το αλεύρι σε δύο δόσεις και χτυπάμε, μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να έχουμε την υφή από αλεύρι.
• Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
• Στον ίδιο κάδο του μπλέντερ χτυπάμε και τους μουλιασμένους χουρμάδες, μαζί με 3-4 κ.σ. από το νερό που τους μουλιάσαμε, μέχρι να έχουμε την υφή μιας πάστας.
• Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το ηλιέλαιο, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
• Προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Προσθέτουμε το μέλι, τους χουρμάδες που χτυπήσαμε και ανακατεύουμε καλά.
• Ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά το μείγμα με τα στερεά υλικά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Τέλος προσθέτουμε και τα 50 γρ. νιφάδες βρώμης και ανακατεύουμε καλά, να σφίξει το μείγμα.
• Πλάθουμε περίπου 15 μελομακάρονα σε ομοιόμορφο, οβάλ σχήμα, 30 γρ. το καθένα και τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι, ώστε να τους δώσουμε το χαρακτηριστικό τους σχήμα.
• Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στο ταψί, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. (Στη μέση του ψησίματος μπορούμε να γυρίσουμε το ταψί, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα)
• Αφαιρούμε από τον φούρνο, ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 20-30 δευτερόλεπτα, ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε.
• Αφαιρούμε τα μελομακάρονα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
• Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά, να απορροφήσουν το σιρόπι.
• Σερβίρουμε με μέλι και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Μελομακάρονα με χουρμάδες, βρώμη και μέλι
Κάνε share τη συνταγή!