ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
18 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
10 λεπτά
Κατηγορία, , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα4 Μερίδες
Υλικά για το κριθαράκι με γαρίδες
 200 γρ. Κριθαράκι
 10 Γαρίδες Νο.3
 60 γρ. Ελαιόλαδο
 1 Ξερό κρεμμύδι
 1 Φρέσκο κρεμμύδι
 1 Μικρό καρότο
 1 κ.γ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
 200 γρ. Χυμό ντομάτας
 600 γρ. Νερό
 1/2 Λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
 4 Φύλλα βασιλικού
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1

Για το κριθαράκι με γαρίδες
• Αφαιρούμε τα κεφάλια, τα κελύφη, το έντερο από τις γαρίδες και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
• Τοποθετούμε μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
• Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι, και σοτάρουμε για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά.
• Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά.
• Ψιλοκόβουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το καρότο, τα προσθέτουμε μαζί με τα κεφάλια από τις γαρίδες στο ίδιο τηγάνι και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κριθαράκι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, για 2-3 λεπτά.
• Ρίχνουμε τον πελτέ και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, να γλυκάνει.
• Προσθέτουμε το νερό, τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
• Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-18 λεπτά.
• Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρούμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και προσθέτουμε τις γαρίδες που έχουμε στο μπολ.
• Ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
• Ανακατεύουμε και σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προαιρετικά λίγη φέτα σπασμένη.

Ingredients

Υλικά για το κριθαράκι με γαρίδες
 200 γρ. Κριθαράκι
 10 Γαρίδες Νο.3
 60 γρ. Ελαιόλαδο
 1 Ξερό κρεμμύδι
 1 Φρέσκο κρεμμύδι
 1 Μικρό καρότο
 1 κ.γ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
 200 γρ. Χυμό ντομάτας
 600 γρ. Νερό
 1/2 Λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
 4 Φύλλα βασιλικού
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Directions

1

Για το κριθαράκι με γαρίδες
• Αφαιρούμε τα κεφάλια, τα κελύφη, το έντερο από τις γαρίδες και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
• Τοποθετούμε μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
• Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι, και σοτάρουμε για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά.
• Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά.
• Ψιλοκόβουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το καρότο, τα προσθέτουμε μαζί με τα κεφάλια από τις γαρίδες στο ίδιο τηγάνι και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κριθαράκι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, για 2-3 λεπτά.
• Ρίχνουμε τον πελτέ και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, να γλυκάνει.
• Προσθέτουμε το νερό, τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
• Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-18 λεπτά.
• Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρούμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και προσθέτουμε τις γαρίδες που έχουμε στο μπολ.
• Ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
• Ανακατεύουμε και σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προαιρετικά λίγη φέτα σπασμένη.

Κριθαράκι με γαρίδες
Κάνε share τη συνταγή!