ΑΝΑΜΟΝΗΣ - ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 50 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 20 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ
Εκτέλεση
• Καθαρίζουμε το εσωτερικό της κουκούλας του χταποδιού, το πλένουμε, το στραγγίζουμε, το μεταφέρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μηλόξυδο, το ένα φύλλο δάφνης, 2 κόκκους μπαχάρι, τοποθετούμε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει, να κοκκινίσει και να πιει όλα τα υγρά του.
• Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το μεταφέρουμε στο ξύλο κοπής, καθαρίζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
• Κόβουμε το κεφάλι από το χταπόδι, αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια και κόβουμε την κουκούλα και το υπόλοιπο σώμα, σε μέτρια προς μικρά κομμάτια.
• Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το καρότο κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε, να μαλακώσουν, για 3 λεπτά.
• Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το σοτάρουμε για 1 λεπτό.
• Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και τον τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό.
• Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μελώσουν τα λαχανικά, για 2 - 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το χταπόδι, 2 κούπες από τον ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και βάζουμε τυλιγμένα σε τούλι το 2ο φύλλο δάφνης μαζί με την κανέλα και τους υπόλοιπους κόκκους μπαχάρι.
• Ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20 - 25 λεπτά.
• Προσθέτουμε το κριθαράκι, την υπόλοιπη ποσότητα από τον ζωμό τμηματικά, ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 20 - 25 λεπτά.
• Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με το φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο.
Ingredients
Directions
Εκτέλεση
• Καθαρίζουμε το εσωτερικό της κουκούλας του χταποδιού, το πλένουμε, το στραγγίζουμε, το μεταφέρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μηλόξυδο, το ένα φύλλο δάφνης, 2 κόκκους μπαχάρι, τοποθετούμε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει, να κοκκινίσει και να πιει όλα τα υγρά του.
• Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το μεταφέρουμε στο ξύλο κοπής, καθαρίζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
• Κόβουμε το κεφάλι από το χταπόδι, αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια και κόβουμε την κουκούλα και το υπόλοιπο σώμα, σε μέτρια προς μικρά κομμάτια.
• Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το καρότο κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε, να μαλακώσουν, για 3 λεπτά.
• Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το σοτάρουμε για 1 λεπτό.
• Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και τον τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό.
• Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μελώσουν τα λαχανικά, για 2 - 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το χταπόδι, 2 κούπες από τον ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και βάζουμε τυλιγμένα σε τούλι το 2ο φύλλο δάφνης μαζί με την κανέλα και τους υπόλοιπους κόκκους μπαχάρι.
• Ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20 - 25 λεπτά.
• Προσθέτουμε το κριθαράκι, την υπόλοιπη ποσότητα από τον ζωμό τμηματικά, ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 20 - 25 λεπτά.
• Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με το φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο.