ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
30 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
10 λεπτά
Κατηγορία, , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα4 Μερίδες
 1 κιλό Μανιτάρια λευκά
 5 Πράσα μόνο το λευκό μέρος
 2 Σκελίδες σκόρδο
 40 γρ. Ελαιόλαδο
 800 γρ. Ζωμό λαχανικών ή νερό
 400 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
 60 γρ. Βούτυρο
 4 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
 1/4 ματσάκι Φρέσκο μαϊντανό
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
1

Εκτέλεση
• Σε βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
• Καθαρίζουμε με χαρτί τα μανιτάρια εξωτερικά, ώστε να μην έχουν χώματα, τα κόβουμε στη μέση μαζί με το κοτσάνι τους και τα σοτάρουμε για 4 λεπτά.
• Προσθέτουμε το μισό βούτυρο, μόλις λιώσει, προσθέτουμε τα 3 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες, μαζί με το σκόρδο χοντροκομμένο και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως, να πάρουν χρώμα.
• Προσθέτουμε το θυμάρι ψιλοκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο το καπάκι για περίπου 20-30 λεπτά.
• Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά.
• Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, σβήνουμε τη φωτιά και τη χτυπάμε σε δόσεις στον κάδο του μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
• Την περνάμε από σίτα καθώς τη μεταφέρουμε ξανά μέσα στην κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ώστε να πάρει μια βράση.
• Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
• Κόβουμε με το μαχαίρι στο ξύλο κοπής τα υπόλοιπα πράσα κατά μήκος στη μέση, στη συνέχεια σε λεπτές λωρίδες, με πάχος μέχρι 1 χιλιοστό και τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
• Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και τηγανίζουμε τμηματικά τα πράσα, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
• Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
• Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τη σούπα ζεστή με το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το τραγανό πράσο από πάνω.

Ingredients

 1 κιλό Μανιτάρια λευκά
 5 Πράσα μόνο το λευκό μέρος
 2 Σκελίδες σκόρδο
 40 γρ. Ελαιόλαδο
 800 γρ. Ζωμό λαχανικών ή νερό
 400 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
 60 γρ. Βούτυρο
 4 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
 1/4 ματσάκι Φρέσκο μαϊντανό
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Directions

1

Εκτέλεση
• Σε βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
• Καθαρίζουμε με χαρτί τα μανιτάρια εξωτερικά, ώστε να μην έχουν χώματα, τα κόβουμε στη μέση μαζί με το κοτσάνι τους και τα σοτάρουμε για 4 λεπτά.
• Προσθέτουμε το μισό βούτυρο, μόλις λιώσει, προσθέτουμε τα 3 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες, μαζί με το σκόρδο χοντροκομμένο και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως, να πάρουν χρώμα.
• Προσθέτουμε το θυμάρι ψιλοκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο το καπάκι για περίπου 20-30 λεπτά.
• Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά.
• Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, σβήνουμε τη φωτιά και τη χτυπάμε σε δόσεις στον κάδο του μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
• Την περνάμε από σίτα καθώς τη μεταφέρουμε ξανά μέσα στην κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ώστε να πάρει μια βράση.
• Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
• Κόβουμε με το μαχαίρι στο ξύλο κοπής τα υπόλοιπα πράσα κατά μήκος στη μέση, στη συνέχεια σε λεπτές λωρίδες, με πάχος μέχρι 1 χιλιοστό και τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
• Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και τηγανίζουμε τμηματικά τα πράσα, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
• Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
• Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τη σούπα ζεστή με το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το τραγανό πράσο από πάνω.

Βελουτέ σούπα μανιταριών με τραγανό πράσο
Κάνε share τη συνταγή!