ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
50 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
15 λεπτά
Κατηγορία, , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα4 Μερίδες
 1,2 κιλά Μπούτι κοτόπουλο με το κόκκαλο και την πέτσα
 1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο, μεσαίο
 5 Σκελίδες σκόρδο
 120 γρ. Βούτυρο
 600 γρ. Πατάτες
 1 Λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
 2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
 Τραγανές φέτες ψωμιού
 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
 Αλάτι
 1 κ.γ. Αποξηραμένη ρίγανη
1

Εκτέλεση
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C.
• Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και τις κόβουμε κυδωνάτες.
• Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά ή σε ένα μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων.
• Ρίχνουμε στη βάση ενός ταψιού 25x35εκ. , 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, μεταφέρουμε μέσα τις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το 1 κλωνάρι από τη φρέσκια ρίγανη και το θυμάρι ψιλοκομμένα, το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, μαζί με το ξύσμα από το λεμόνι και τα ανακατεύουμε για λίγο.
• Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί το κοτόπουλο και το αλείφουμε με τη μαρινάδα εξωτερικά.
• Κόβουμε στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες το κρεμμύδι, το λεμόνι και τα σκόρδα.
• Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τα προσθέτουμε μέσα.
• Τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα και μεταφέρουμε στο ταψί το κοτόπουλο, ανάμεσα από τις πατάτες, με την πέτσα προς τα επάνω.
• Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με την υπόλοιπη ρίγανη και το θυμάρι ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 35-40 λεπτά.
• Βάζουμε σε ένα άλλο ταψί τις φέτες του ψωμιού και τις ψήνουμε για 5 λεπτά στον φούρνο.
• Μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο, τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε από πάνω τη ρίγανη, λίγο αλάτι και σερβίρουμε το φαγητό μας.

Ingredients

 1,2 κιλά Μπούτι κοτόπουλο με το κόκκαλο και την πέτσα
 1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο, μεσαίο
 5 Σκελίδες σκόρδο
 120 γρ. Βούτυρο
 600 γρ. Πατάτες
 1 Λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
 2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
 Τραγανές φέτες ψωμιού
 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
 Αλάτι
 1 κ.γ. Αποξηραμένη ρίγανη

Directions

1

Εκτέλεση
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C.
• Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και τις κόβουμε κυδωνάτες.
• Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά ή σε ένα μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων.
• Ρίχνουμε στη βάση ενός ταψιού 25x35εκ. , 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, μεταφέρουμε μέσα τις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το 1 κλωνάρι από τη φρέσκια ρίγανη και το θυμάρι ψιλοκομμένα, το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, μαζί με το ξύσμα από το λεμόνι και τα ανακατεύουμε για λίγο.
• Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί το κοτόπουλο και το αλείφουμε με τη μαρινάδα εξωτερικά.
• Κόβουμε στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες το κρεμμύδι, το λεμόνι και τα σκόρδα.
• Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τα προσθέτουμε μέσα.
• Τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα και μεταφέρουμε στο ταψί το κοτόπουλο, ανάμεσα από τις πατάτες, με την πέτσα προς τα επάνω.
• Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με την υπόλοιπη ρίγανη και το θυμάρι ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 35-40 λεπτά.
• Βάζουμε σε ένα άλλο ταψί τις φέτες του ψωμιού και τις ψήνουμε για 5 λεπτά στον φούρνο.
• Μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο, τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε από πάνω τη ρίγανη, λίγο αλάτι και σερβίρουμε το φαγητό μας.

Κοτόπουλο μπούτι με πατάτες στον φούρνο
Κάνε share τη συνταγή!