ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
15 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
5 λεπτά
Ποσότητα4 Μερίδες
Υλικά για το κριθαρότο
 400 γρ. Κριθαράκι μέτριο
 250 γρ. Αρακά ΑΙΝΟΣ
 2 Φιλέτα κοτόπουλο στήθος
 1 Μεσαίο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
 2 Σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
 100 γρ. Λευκό κρασί (προαιρετικά)
 1 Λίτρο ζωμός κοτόπουλου (ή νερό)
 50 γρ. Παρμεζάνα
 50 γρ. Βούτυρο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Χυμός 1/2 λεμονιού
 1/4 Μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
1

Για το κριθαρότο
• Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους.
• Ζεσταίνουμε τον ζωμό κοτόπουλου ή το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι (να είναι ζεστός, χωρίς να βράζει).
• Σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Σοτάρουμε το κοτόπουλο για 2–3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
• Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν.
• Προσθέτουμε το κριθαράκι στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γυαλίσει.
• Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
• Ρίχνουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, όπως στο ριζότο.
• Μετά από 6–7 λεπτά, προσθέτουμε τον αρακά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
• Συνολικά, το κριθαρότο χρειάζεται περίπου 12–13 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να είναι μαλακό, αλά al dente και η υφή του κρεμώδης.
• Όταν δέσει και απορροφήσει την υγρασία, αποσύρουμε από τη φωτιά.
• Προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει βελούδινο και να χυλώσει.
• Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό, με έξτρα παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.

Ingredients

Υλικά για το κριθαρότο
 400 γρ. Κριθαράκι μέτριο
 250 γρ. Αρακά ΑΙΝΟΣ
 2 Φιλέτα κοτόπουλο στήθος
 1 Μεσαίο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
 2 Σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
 100 γρ. Λευκό κρασί (προαιρετικά)
 1 Λίτρο ζωμός κοτόπουλου (ή νερό)
 50 γρ. Παρμεζάνα
 50 γρ. Βούτυρο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Χυμός 1/2 λεμονιού
 1/4 Μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

Directions

1

Για το κριθαρότο
• Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους.
• Ζεσταίνουμε τον ζωμό κοτόπουλου ή το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι (να είναι ζεστός, χωρίς να βράζει).
• Σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Σοτάρουμε το κοτόπουλο για 2–3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
• Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν.
• Προσθέτουμε το κριθαράκι στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γυαλίσει.
• Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
• Ρίχνουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, όπως στο ριζότο.
• Μετά από 6–7 λεπτά, προσθέτουμε τον αρακά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
• Συνολικά, το κριθαρότο χρειάζεται περίπου 12–13 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να είναι μαλακό, αλά al dente και η υφή του κρεμώδης.
• Όταν δέσει και απορροφήσει την υγρασία, αποσύρουμε από τη φωτιά.
• Προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει βελούδινο και να χυλώσει.
• Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό, με έξτρα παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.

Λαχταριστό κριθαρότο με κοτόπουλο και αρακά
Κάνε share τη συνταγή!