ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
60 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
50 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
20 λεπτά
Κατηγορία, ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα3 Μερίδες
 1 κιλό Αλεύρι, τύπου Αγιορείτικο
 1 συσκευασία Ξηρή μαγιά
 20 γρ. Αλάτι
 630 γρ. Νερό, χλιαρό
 2 1/2 κ.σ. Λιναρόσπορο
 2 1/2 κ.σ. Ηλιόσπορο
 2 1/2 κ.σ. Κολοκυθόσπορο
 1 κ.σ. Σουσάμι
 Αλεύρι για το ζύμωμα και το ταψί
 2 κ.σ. Νερό για το άλειμμα
1

• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το νερό και τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
• Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι, αδειάζουμε το νερό με τη μαγιά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας κάνοντας κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα για 5 λεπτά, να γίνει η ζύμη μαλακή και ελαστική.
• Εναλλακτικά, προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 5 λεπτά με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα και 5 επιπλέον λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, να αποκτήσει η ζύμη λεία υφή και να μην κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.
• Καλύπτουμε το μπολ ή τον κάδο του μίξερ με μία στεγνή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά, να “ξεκουραστεί” το ζυμάρι.
• Προσθέτουμε στο μπολ 2 κ.σ. από τον λιναρόσπορο, 2 κ.σ. από τον κολοκυθόσπορο και 2 κ.σ. από τον ηλιόσπορο και ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
• Πασπαλίζουμε τα χέρια μας με αλεύρι και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη.
• Πλάθουμε τα ζυμάρια σε σχήμα καρβελάκι ή φραντζολάκι.
• Σε μία λαμαρίνα 40x33 εκ. πασπαλίζουμε με αλεύρι και μεταφέτουμε τα ψωμιά, καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 60 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
• Για να ελέγξουμε αν τα ψωμιά είναι έτοιμα, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ελαφρώς από το πλάι και αν το σχήμα τους δεν επανέρχεται, είναι έτοιμα.
• Μόλις τα ψωμιά είναι έτοιμα, αλείφουμε με ένα πινέλο το καθένα με το νερό για το άλειμμα και πασπαλίζουμε με τους υπόλοιπους σπόρους και το σουσάμι.
• Χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα ψωμιά σε 2-3 σημεία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 45-50 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
• Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και κόβουμε σε φέτες.

Ingredients

 1 κιλό Αλεύρι, τύπου Αγιορείτικο
 1 συσκευασία Ξηρή μαγιά
 20 γρ. Αλάτι
 630 γρ. Νερό, χλιαρό
 2 1/2 κ.σ. Λιναρόσπορο
 2 1/2 κ.σ. Ηλιόσπορο
 2 1/2 κ.σ. Κολοκυθόσπορο
 1 κ.σ. Σουσάμι
 Αλεύρι για το ζύμωμα και το ταψί
 2 κ.σ. Νερό για το άλειμμα

Directions

1

• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το νερό και τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
• Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι, αδειάζουμε το νερό με τη μαγιά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας κάνοντας κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα για 5 λεπτά, να γίνει η ζύμη μαλακή και ελαστική.
• Εναλλακτικά, προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 5 λεπτά με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα και 5 επιπλέον λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, να αποκτήσει η ζύμη λεία υφή και να μην κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.
• Καλύπτουμε το μπολ ή τον κάδο του μίξερ με μία στεγνή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά, να “ξεκουραστεί” το ζυμάρι.
• Προσθέτουμε στο μπολ 2 κ.σ. από τον λιναρόσπορο, 2 κ.σ. από τον κολοκυθόσπορο και 2 κ.σ. από τον ηλιόσπορο και ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
• Πασπαλίζουμε τα χέρια μας με αλεύρι και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη.
• Πλάθουμε τα ζυμάρια σε σχήμα καρβελάκι ή φραντζολάκι.
• Σε μία λαμαρίνα 40x33 εκ. πασπαλίζουμε με αλεύρι και μεταφέτουμε τα ψωμιά, καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 60 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
• Για να ελέγξουμε αν τα ψωμιά είναι έτοιμα, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ελαφρώς από το πλάι και αν το σχήμα τους δεν επανέρχεται, είναι έτοιμα.
• Μόλις τα ψωμιά είναι έτοιμα, αλείφουμε με ένα πινέλο το καθένα με το νερό για το άλειμμα και πασπαλίζουμε με τους υπόλοιπους σπόρους και το σουσάμι.
• Χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα ψωμιά σε 2-3 σημεία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 45-50 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
• Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και κόβουμε σε φέτες.

Αγιορείτικο ψωμί
Κάνε share τη συνταγή!