ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
20 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
60 λεπτά
Κατηγορία, , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα6 Μερίδες
Υλικά για τηγανόψωμο
 260 γρ. Νερό χλιαρό
 450 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
 1½ κ.γ. Ξηρή μαγιά
 1 κ.γ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
 1 κ.γ. Μηλόξυδο
 20 γρ. Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού
 200 γρ. Γιαούρτι 5% λιπαρά
 1 Λάιμ (χυμό και ξύσμα)
 1 κ.σ. Φρέσκο δυόσμο
 1 κ.γλ. Φρέσκο άνηθο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για κιμά με γεύση γύρο
 400 γρ. Κιμά
 2 Σκελίδες σκόρδο
 1 Κρεμμύδι λευκό, ξερό, μικρό
 1 Πιπεριά πράσινη μικρή
 3 κ.γ. Πάπρικα καπνιστή
 2 κ.γ. Σκόνη μουστάρδα
 3 Κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
 3 Κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
 80 γρ. Κρασί κόκκινο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1

Για το τηγανόψωμο
• Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 2 λεπτά με ένα κουτάλι, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
• Προσθέτουμε το αλεύρι, το μηλόξυδο και το αλάτι στον κάδο, τον τοποθετούμε στο μίξερ και ανακατεύουμε με τον γάντζο για περίπου 4 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και λείο ζυμάρι.
• Πλάθουμε το ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα με τα χέρια μας, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, τον λαδώνουμε, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, για 60 λεπτά.
• Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο, το χωρίζουμε σε 6 ίσες μερίδες και το πλάθουμε σε μπαλάκια. Σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το ζυμάρι είτε με ένα πλάστη, είτε με τα χέρια μας σε στρογγυλό σχήμα, διαμέτρου περίπου 12 εκ.
• Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο κάθε φόρα, σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε μια - μια τις πίτες, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
• Στοιβάζουμε τα τηγανόψωμα σε ένα ρηχό πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε ψιλοκομμένα τον άνηθο και τον δυόσμο, το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Αφήνουμε στην άκρη.

Για τον κιμά με γεύση γύρο
• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά.
• Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 8 λεπτά, να στεγνώσει από τα ζουμιά του.
• Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά ψιλοκομμένα, την πάπρικα, τη σκόνη μουστάρδα, τα φύλλα από το θυμάρι και τη ρίγανη ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 5 λεπτά.
• Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
• Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα, μέχρι να αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα
• Σε κάθε τηγανόψωμο απλώνουμε 4 κουταλιές από τον κιμά και περιχύνουμε 1 κουταλιά από τη σάλτσα.
• Σερβίρουμε.

Ingredients

Υλικά για τηγανόψωμο
 260 γρ. Νερό χλιαρό
 450 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
 1½ κ.γ. Ξηρή μαγιά
 1 κ.γ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
 1 κ.γ. Μηλόξυδο
 20 γρ. Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού
 200 γρ. Γιαούρτι 5% λιπαρά
 1 Λάιμ (χυμό και ξύσμα)
 1 κ.σ. Φρέσκο δυόσμο
 1 κ.γλ. Φρέσκο άνηθο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για κιμά με γεύση γύρο
 400 γρ. Κιμά
 2 Σκελίδες σκόρδο
 1 Κρεμμύδι λευκό, ξερό, μικρό
 1 Πιπεριά πράσινη μικρή
 3 κ.γ. Πάπρικα καπνιστή
 2 κ.γ. Σκόνη μουστάρδα
 3 Κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
 3 Κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
 80 γρ. Κρασί κόκκινο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Directions

1

Για το τηγανόψωμο
• Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 2 λεπτά με ένα κουτάλι, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
• Προσθέτουμε το αλεύρι, το μηλόξυδο και το αλάτι στον κάδο, τον τοποθετούμε στο μίξερ και ανακατεύουμε με τον γάντζο για περίπου 4 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και λείο ζυμάρι.
• Πλάθουμε το ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα με τα χέρια μας, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, τον λαδώνουμε, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, για 60 λεπτά.
• Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο, το χωρίζουμε σε 6 ίσες μερίδες και το πλάθουμε σε μπαλάκια. Σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το ζυμάρι είτε με ένα πλάστη, είτε με τα χέρια μας σε στρογγυλό σχήμα, διαμέτρου περίπου 12 εκ.
• Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο κάθε φόρα, σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε μια - μια τις πίτες, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
• Στοιβάζουμε τα τηγανόψωμα σε ένα ρηχό πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε ψιλοκομμένα τον άνηθο και τον δυόσμο, το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Αφήνουμε στην άκρη.

Για τον κιμά με γεύση γύρο
• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά.
• Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 8 λεπτά, να στεγνώσει από τα ζουμιά του.
• Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά ψιλοκομμένα, την πάπρικα, τη σκόνη μουστάρδα, τα φύλλα από το θυμάρι και τη ρίγανη ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 5 λεπτά.
• Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
• Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα, μέχρι να αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα
• Σε κάθε τηγανόψωμο απλώνουμε 4 κουταλιές από τον κιμά και περιχύνουμε 1 κουταλιά από τη σάλτσα.
• Σερβίρουμε.

Τηγανόψωμο με κιμά μοσχάρι και γεύση γύρο, καλυμμένο με σάλτσα γιαουρτιού
Κάνε share τη συνταγή!