ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
20 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
10 λεπτά
Κατηγορία, , , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα4 Μερίδες
Υλικά για το σπανακόρυζο
 800 γρ. Σπανάκι
 80 γρ. Ελαιόλαδο
 1 Ξερό κρεμμύδι
 4 Φρέσκα κρεμμυδάκια
 1 Πράσο
 1/2 Μάτσο άνηθο
 Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
 150 γρ. Ρύζι γλασέ
 300 γρ. Νερό ζεστό
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το τηγανητό θράψαλο
 400 γρ. Θράψαλο σε ροδέλες
 300 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
 100 γρ. Κορν φλάουρ
 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
 1 κ.γ. Πάπρικα καπνιστή
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
1

Για το σπανακόρυζο
• Σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο.
• Ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
• Χοντροκόβουμε το σπανάκι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα σε δόσεις.
• Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθεί και να πέσει σε όγκο το σπανάκι, για περίπου 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
• Προσθέτουμε το ζεστό νερό, για να βοηθήσουμε να φουσκώσει το ρύζι συμπληρώνοντας τα υγρά που θα απελευθερώσουν τα λαχανικά και το σπανάκι.
• Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
• Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
• Αφήνουμε σκεπασμένο το σπανακόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 180°C.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, την πάπρικα, το μπέικιν, το κορν φλάουρ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
• Στεγνώνουμε καλά τις ροδέλες θράψαλου με απορροφητικό χαρτί και τις προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι.
• Τινάζουμε ελαφρά, για να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μόλις ζεσταθεί το ηλιέλαιο ρίχνουμε τα θράψαλα στην κατσαρόλα με την τσιμπίδα.
• Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανά.
• Με μία τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα καλαμάρια σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.
• Σερβίρουμε το σπανακόρυζο σε ένα μεγάλο πιάτο, με τα τηγανητά θράψαλα από πάνω και φέτες λεμονιού.

Ingredients

Υλικά για το σπανακόρυζο
 800 γρ. Σπανάκι
 80 γρ. Ελαιόλαδο
 1 Ξερό κρεμμύδι
 4 Φρέσκα κρεμμυδάκια
 1 Πράσο
 1/2 Μάτσο άνηθο
 Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
 150 γρ. Ρύζι γλασέ
 300 γρ. Νερό ζεστό
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το τηγανητό θράψαλο
 400 γρ. Θράψαλο σε ροδέλες
 300 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
 100 γρ. Κορν φλάουρ
 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
 1 κ.γ. Πάπρικα καπνιστή
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Directions

1

Για το σπανακόρυζο
• Σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο.
• Ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
• Χοντροκόβουμε το σπανάκι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα σε δόσεις.
• Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθεί και να πέσει σε όγκο το σπανάκι, για περίπου 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
• Προσθέτουμε το ζεστό νερό, για να βοηθήσουμε να φουσκώσει το ρύζι συμπληρώνοντας τα υγρά που θα απελευθερώσουν τα λαχανικά και το σπανάκι.
• Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
• Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
• Αφήνουμε σκεπασμένο το σπανακόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 180°C.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, την πάπρικα, το μπέικιν, το κορν φλάουρ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
• Στεγνώνουμε καλά τις ροδέλες θράψαλου με απορροφητικό χαρτί και τις προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι.
• Τινάζουμε ελαφρά, για να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μόλις ζεσταθεί το ηλιέλαιο ρίχνουμε τα θράψαλα στην κατσαρόλα με την τσιμπίδα.
• Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανά.
• Με μία τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα καλαμάρια σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.
• Σερβίρουμε το σπανακόρυζο σε ένα μεγάλο πιάτο, με τα τηγανητά θράψαλα από πάνω και φέτες λεμονιού.

Σπανακόρυζο με τηγανητό θράψαλο
Κάνε share τη συνταγή!