ΑΝΑΜΟΝΗΣ - ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 20 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 10 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ
Για το σπανακόρυζο
• Σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο.
• Ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
• Χοντροκόβουμε το σπανάκι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα σε δόσεις.
• Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθεί και να πέσει σε όγκο το σπανάκι, για περίπου 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
• Προσθέτουμε το ζεστό νερό, για να βοηθήσουμε να φουσκώσει το ρύζι συμπληρώνοντας τα υγρά που θα απελευθερώσουν τα λαχανικά και το σπανάκι.
• Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
• Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
• Αφήνουμε σκεπασμένο το σπανακόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 180°C.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, την πάπρικα, το μπέικιν, το κορν φλάουρ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
• Στεγνώνουμε καλά τις ροδέλες θράψαλου με απορροφητικό χαρτί και τις προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι.
• Τινάζουμε ελαφρά, για να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μόλις ζεσταθεί το ηλιέλαιο ρίχνουμε τα θράψαλα στην κατσαρόλα με την τσιμπίδα.
• Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανά.
• Με μία τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα καλαμάρια σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.
• Σερβίρουμε το σπανακόρυζο σε ένα μεγάλο πιάτο, με τα τηγανητά θράψαλα από πάνω και φέτες λεμονιού.
Ingredients
Directions
Για το σπανακόρυζο
• Σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο.
• Ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
• Χοντροκόβουμε το σπανάκι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα σε δόσεις.
• Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθεί και να πέσει σε όγκο το σπανάκι, για περίπου 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
• Προσθέτουμε το ζεστό νερό, για να βοηθήσουμε να φουσκώσει το ρύζι συμπληρώνοντας τα υγρά που θα απελευθερώσουν τα λαχανικά και το σπανάκι.
• Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
• Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
• Αφήνουμε σκεπασμένο το σπανακόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 180°C.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, την πάπρικα, το μπέικιν, το κορν φλάουρ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
• Στεγνώνουμε καλά τις ροδέλες θράψαλου με απορροφητικό χαρτί και τις προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι.
• Τινάζουμε ελαφρά, για να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μόλις ζεσταθεί το ηλιέλαιο ρίχνουμε τα θράψαλα στην κατσαρόλα με την τσιμπίδα.
• Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανά.
• Με μία τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα καλαμάρια σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.
• Σερβίρουμε το σπανακόρυζο σε ένα μεγάλο πιάτο, με τα τηγανητά θράψαλα από πάνω και φέτες λεμονιού.