ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
55 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
10 λεπτά
Κατηγορία, , , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα4 Μερίδες
Υλικά για το γιουβέτσι
 250 γρ. Κριθαράκι χοντρό
 600 γρ. Χταπόδι PESCANOVA
 80 γρ. Ελαιόλαδο
 1 Ξερό κρεμμύδι
 1 Καρότο μεγάλο
 1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
 100 γρ. Κόκκινο κρασί
 1 Ξύλο κανέλας
 1 Λίτρο νερό
 1 κ.γ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 5 Φύλλα φρέσκο δυόσμο
1

Για το γιουβέτσι
• Σε μια πλατιά κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι, χωρίς ελαιόλαδο, αφού έχουμε χωρίσει τα πλοκάμια του. Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά του, για περίπου 5 λεπτά.
• Μόλις χαθούν τα υγρά του και η κατσαρόλα στεγνώσει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καρότο τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
• Σοτάρουμε τα λαχανικά με το χταπόδι για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρώμα.
• Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
• Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και τρίβουμε την κατσαρόλα, ώστε να πάρουμε όλη τη γεύση που ίσως έχει κολλήσει.
• Αφού εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε την κανέλα, το 1 λίτρο νερό, τη ζάχαρη και το πιπέρι.
• Σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
• Προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το κριθαράκι και να χυλώσει το φαγητό.
• Εάν δούμε ότι χρειάζεται λίγο ακόμη υγρασία, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
• Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.
• Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
• Το γιουβέτσι πρέπει να είναι ζουμερό και όχι στεγνό.
• Σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο ψωμάκι.

Ingredients

Υλικά για το γιουβέτσι
 250 γρ. Κριθαράκι χοντρό
 600 γρ. Χταπόδι PESCANOVA
 80 γρ. Ελαιόλαδο
 1 Ξερό κρεμμύδι
 1 Καρότο μεγάλο
 1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
 100 γρ. Κόκκινο κρασί
 1 Ξύλο κανέλας
 1 Λίτρο νερό
 1 κ.γ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 5 Φύλλα φρέσκο δυόσμο

Directions

1

Για το γιουβέτσι
• Σε μια πλατιά κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι, χωρίς ελαιόλαδο, αφού έχουμε χωρίσει τα πλοκάμια του. Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά του, για περίπου 5 λεπτά.
• Μόλις χαθούν τα υγρά του και η κατσαρόλα στεγνώσει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καρότο τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
• Σοτάρουμε τα λαχανικά με το χταπόδι για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρώμα.
• Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
• Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και τρίβουμε την κατσαρόλα, ώστε να πάρουμε όλη τη γεύση που ίσως έχει κολλήσει.
• Αφού εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε την κανέλα, το 1 λίτρο νερό, τη ζάχαρη και το πιπέρι.
• Σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
• Προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το κριθαράκι και να χυλώσει το φαγητό.
• Εάν δούμε ότι χρειάζεται λίγο ακόμη υγρασία, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
• Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.
• Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
• Το γιουβέτσι πρέπει να είναι ζουμερό και όχι στεγνό.
• Σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο ψωμάκι.

Νηστίσιμο γιουβέτσι με χταποδάκι
Κάνε share τη συνταγή!