ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
-
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
45 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
15 λεπτά
Κατηγορία, , , ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα8 Μερίδες
Υλικά για τη πατατόπιτα
 1 κιλό Πατάτες (700 γρ. αφού βράσουν)
 6-7 Φύλλα κρούστας για πίτες
 4 κ.σ. Μαγιονέζα νηστίσιμη με απαλή μουστάρδα
 100 γρ. Νηστίσιμο τυρί, τριμμένο
 3 Φρέσκα κρεμμυδάκια
 ⅓ Ματσάκι άνηθο
 100 γρ. Ελαιόλαδο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1

Εκτέλεση
• Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και βράζουμε τις πατάτες για 20-25 λεπτά, αφού ξεκινήσει το νερό να κοχλάζει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
• Σουρώνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε για 15 λεπτά να φύγει η περιττή υγρασία και να πέσει η θερμοκρασία τους.
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
• Λιώνουμε τις πατάτες καλά με ένα πιρούνι.
• Προσθέτουμε το τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα, τη μαγιονέζα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας με τη μεγάλη πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας.
• Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το 1/5 από τη γέμιση σε 2 δόσεις κατά μήκος της πλευράς που έχουμε μπροστά μας, κλείνουμε σε ρολό και τυλίγουμε με προσοχή, σε σαλιγκάρι.
• Σε ένα ταψί 40x33 εκ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε την πατατόπιτα στο κέντρο του.
• Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και όπου τελειώνει το ένα φύλλο, ξεκινάει το επόμενο ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο σαλιγκάρι.
• Αλείφουμε την πίτα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 40-45 λεπτά.
• Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά.
• Σερβίρουμε με ντιπάκι από νηστίσιμη μαγιονέζα.

Ingredients

Υλικά για τη πατατόπιτα
 1 κιλό Πατάτες (700 γρ. αφού βράσουν)
 6-7 Φύλλα κρούστας για πίτες
 4 κ.σ. Μαγιονέζα νηστίσιμη με απαλή μουστάρδα
 100 γρ. Νηστίσιμο τυρί, τριμμένο
 3 Φρέσκα κρεμμυδάκια
 ⅓ Ματσάκι άνηθο
 100 γρ. Ελαιόλαδο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Directions

1

Εκτέλεση
• Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και βράζουμε τις πατάτες για 20-25 λεπτά, αφού ξεκινήσει το νερό να κοχλάζει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
• Σουρώνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε για 15 λεπτά να φύγει η περιττή υγρασία και να πέσει η θερμοκρασία τους.
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
• Λιώνουμε τις πατάτες καλά με ένα πιρούνι.
• Προσθέτουμε το τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα, τη μαγιονέζα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας με τη μεγάλη πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας.
• Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το 1/5 από τη γέμιση σε 2 δόσεις κατά μήκος της πλευράς που έχουμε μπροστά μας, κλείνουμε σε ρολό και τυλίγουμε με προσοχή, σε σαλιγκάρι.
• Σε ένα ταψί 40x33 εκ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε την πατατόπιτα στο κέντρο του.
• Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και όπου τελειώνει το ένα φύλλο, ξεκινάει το επόμενο ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο σαλιγκάρι.
• Αλείφουμε την πίτα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 40-45 λεπτά.
• Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά.
• Σερβίρουμε με ντιπάκι από νηστίσιμη μαγιονέζα.

Νηστίσιμη Πατατόπιτα
Κάνε share τη συνταγή!