ΧΡΟΝΟΣ
ΑΝΑΜΟΝΗΣ
220 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
35 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
10 λεπτά
Κατηγορία, ΔυσκολίαΑρχάριος/α
Ποσότητα2 Μερίδες
Υλικά για το τσουρέκι
 600 γρ. Αλεύρι για τσουρέκι
 200 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά
 2 Αυγά μέτρια
 200 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 1 κ.γ. Μαχλέπι
 1 κ.γ. Κακουλέ
 1/3 κ.γ. Μαστίχα
 9 γρ. Ξηρή μαγιά ή 20 γρ. νωπή μαγιά
 100 γρ. Βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος
 1 Πορτοκάλι (το ξύσμα)
 1 Λεμόνι (το ξύσμα)
 1 Αυγό για την επάλειψη
 4 κ.σ. Φιλέ αμυγδάλου
1

Για το τσουρέκι
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα μαζί με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
• Στον κάδο του μπλέντερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα και χτυπάμε για 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να έχουμε μια αρωματική ζάχαρη.
• Προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης στο μπολ με το γάλα και τα αυγά και χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί εντελώς.
• Σε ένα άλλο μπολ, αδειάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τα ξύσματα από τα εσπεριδοειδή και τα ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπολ με το αλεύρι το μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε με το χέρι μας, για περίπου 1-2 λεπτά.
• Όταν γίνει ένα ελαστικό ζυμαράκι, προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις το βούτυρο, αφού πρώτα το έχουμε λιώσει σε ένα κατσαρολάκι και το έχουμε αφήσει να κρυώσει ελαφρώς.
• Μόλις το ζυμάρι απορροφήσει όλο το βούτυρο, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που έχουμε πρώτα βουτυρώσει και το καλύπτουμε καλά με μεμβράνη.
• Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 3 ώρες. Το αφήνουμε έως και 12 ώρες.
• Αφού το ζυμάρι μας τριπλασιαστεί σε όγκο, το κόβουμε σε 2 ίσα μέρη και έπειτα το κάθε ένα σε 3 ίσα μέρη.
• Ανοίγουμε τα 3 μικρότερα ζυμάρια σε λωρίδες των 20 εκ. και πλέκουμε σε πλεξούδα, προσέχοντας να έχουμε κολλήσει την αρχή και το τέλος, για να κρατήσουν το σχήμα τους.
• Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο μισό από το ζυμάρι. Συνολικά θα έχουμε 2 τσουρέκια.
• Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικο χαρτί και καλύπτουμε με μια πετσέτα.
• Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά, τα αλείφουμε με ένα αυγό που έχουμε χτυπήσει καλά και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 35-40 λεπτά.

Ingredients

Υλικά για το τσουρέκι
 600 γρ. Αλεύρι για τσουρέκι
 200 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά
 2 Αυγά μέτρια
 200 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
 1 κ.γ. Μαχλέπι
 1 κ.γ. Κακουλέ
 1/3 κ.γ. Μαστίχα
 9 γρ. Ξηρή μαγιά ή 20 γρ. νωπή μαγιά
 100 γρ. Βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος
 1 Πορτοκάλι (το ξύσμα)
 1 Λεμόνι (το ξύσμα)
 1 Αυγό για την επάλειψη
 4 κ.σ. Φιλέ αμυγδάλου

Directions

1

Για το τσουρέκι
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα μαζί με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
• Στον κάδο του μπλέντερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα και χτυπάμε για 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να έχουμε μια αρωματική ζάχαρη.
• Προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης στο μπολ με το γάλα και τα αυγά και χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί εντελώς.
• Σε ένα άλλο μπολ, αδειάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τα ξύσματα από τα εσπεριδοειδή και τα ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπολ με το αλεύρι το μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε με το χέρι μας, για περίπου 1-2 λεπτά.
• Όταν γίνει ένα ελαστικό ζυμαράκι, προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις το βούτυρο, αφού πρώτα το έχουμε λιώσει σε ένα κατσαρολάκι και το έχουμε αφήσει να κρυώσει ελαφρώς.
• Μόλις το ζυμάρι απορροφήσει όλο το βούτυρο, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που έχουμε πρώτα βουτυρώσει και το καλύπτουμε καλά με μεμβράνη.
• Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 3 ώρες. Το αφήνουμε έως και 12 ώρες.
• Αφού το ζυμάρι μας τριπλασιαστεί σε όγκο, το κόβουμε σε 2 ίσα μέρη και έπειτα το κάθε ένα σε 3 ίσα μέρη.
• Ανοίγουμε τα 3 μικρότερα ζυμάρια σε λωρίδες των 20 εκ. και πλέκουμε σε πλεξούδα, προσέχοντας να έχουμε κολλήσει την αρχή και το τέλος, για να κρατήσουν το σχήμα τους.
• Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο μισό από το ζυμάρι. Συνολικά θα έχουμε 2 τσουρέκια.
• Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικο χαρτί και καλύπτουμε με μια πετσέτα.
• Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά, τα αλείφουμε με ένα αυγό που έχουμε χτυπήσει καλά και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 35-40 λεπτά.

Εύκολο τσουρέκι χωρίς μίξερ
Κάνε share τη συνταγή!