Print Options:

Λαχταριστό κριθαρότο με κοτόπουλο και αρακά

Ποσότητα4 Μερίδες

Υλικά για το κριθαρότο

 400 γρ. Κριθαράκι μέτριο

 250 γρ. Αρακά ΑΙΝΟΣ

 2 Φιλέτα κοτόπουλο στήθος

 1 Μεσαίο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

 2 Σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

 4 κ.σ. Ελαιόλαδο

 100 γρ. Λευκό κρασί (προαιρετικά)

 1 Λίτρο ζωμός κοτόπουλου (ή νερό)

 50 γρ. Παρμεζάνα

 50 γρ. Βούτυρο

 Αλάτι

 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Χυμός 1/2 λεμονιού

 1/4 Μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
1

Για το κριθαρότο
• Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους.
• Ζεσταίνουμε τον ζωμό κοτόπουλου ή το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι (να είναι ζεστός, χωρίς να βράζει).
• Σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Σοτάρουμε το κοτόπουλο για 2–3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
• Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν.
• Προσθέτουμε το κριθαράκι στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γυαλίσει.
• Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
• Ρίχνουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, όπως στο ριζότο.
• Μετά από 6–7 λεπτά, προσθέτουμε τον αρακά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
• Συνολικά, το κριθαρότο χρειάζεται περίπου 12–13 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να είναι μαλακό, αλά al dente και η υφή του κρεμώδης.
• Όταν δέσει και απορροφήσει την υγρασία, αποσύρουμε από τη φωτιά.
• Προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει βελούδινο και να χυλώσει.
• Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό, με έξτρα παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.

Nutrition Facts

Μερίδες 4