
Για τα φουντούκια
• Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, χωρίς να την ανακατέψουμε, μέχρι να λιώσει και να γίνει ξανθιά καραμέλα.
• Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αμέσως μέσα τα φουντούκια και ανακατεύουμε με κοκκάλινη κουτάλα, ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα με την καραμέλα.
• Τοποθετούμε στη βάση ενός ταψιού ή λαμαρίνας αντικολλητικό χαρτί.
• Απλώνουμε την καραμέλα με τα φουντούκια και αφήνουμε σε δροσερό μέρος χωρίς υγρασία να κρυώσουν, για 20 λεπτά.
Για τη ζύμη
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αυγό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Φοράμε γάντια, προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και αρχίζουμε να τρίβουμε τα υλικά ανάμεσα στα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά μεταξύ τους και να ξεκολλάει η ζύμη.
• Κόβουμε 2 μεγάλα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί, στρώνουμε το ένα στο πάγκο, πλάθουμε με τα χέρια μας τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, τη μεταφέρουμε στο κέντρο του χαρτιού, τοποθετούμε το άλλο από πάνω, πιέζουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι να γίνει επίπεδο και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό μέγεθος, με πάχος μέχρι 0,5 εκ. .
• Μεταφέρουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε στη βάση και τα τοιχώματα της τάρτας, να σχηματίσουμε το γείσο, αφήνουμε λίγο τη ζύμη να προεξέχει, ώστε να μην πέσει κατά το ψήσιμο και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
• Τοποθετούμε στο εσωτερικό της απλωμένα όσπρια ή ζυμαρικά, τυλιγμένα σε μεμβράνη κατάλληλη για υψηλές θερμοκρασίες ή αντικολλητικό χαρτί για να έχει βάρος και να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 12 λεπτά.
• Αφαιρούμε το βάρος από την τάρτα και ψήνουμε για ακόμα 12 λεπτά.
• Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για 30 λεπτά, αφαιρούμε τη βάση από την τάρτα, την τοποθετούμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Για τη γέμιση
• Προσθέτουμε σε μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αχνίσει.
• Σβήνουμε τη φωτιά, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, την προσθέτουμε στην κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
• Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι μαζί με μισό κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
• Προσθέτουμε το μείγμα με τη λιωμένη κουβερτούρα στην τάρτα και την μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί, για τουλάχιστον 120 λεπτά.
• Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και γαρνίρουμε από πάνω με το κροκάν φουντουκιού.
• Σερβίρουμε σε κομμάτια με φύλλα φρέσκου δυόσμου.
Μερίδες 8